Пригожин готував державний переворот у Молдові - Санду

Лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин мав намір провести державний переворот у Молдові на початку 2023 року.

Президентка Молдови Мая Санду заявила про це в інтерв'ю Financial Times.

За її словами: "Росія планує посилити тиск на Молдову. Вони вже намагалися це зробити за допомогою енергії, але безуспішно. Вони спробували повалити уряд, але не змогли. Тепер вони намагаються активно втрутитися у наші вибори, використовуючи великі фінансові ресурси".

У листопаді в Молдові відбудуться місцеві вибори, на яких Росія сподівається отримати "політичний імпульс" перед президентськими виборами 2024 року і парламентськими виборами 2025 року.

Молдовські спецслужби виявили щонайменше 20 млн російських фінансів, які потрапили до країни з політичною метою.

За словами Санду: "Способи, які вони використовують для завозу грошей, дуже різноманітні. Ми уже деякий час спостерігаємо, як громадяни Молдови літають в Москву через Вірменію із 10 тис. євро у кожній поїздці. Вони привозять банківські картки, видані в Дубаї, і роздають тисячі карток людям, яких хотіли підкупити".

  • Президентка Молдови Майя Санду заявила, що Росія має намір здійснити переворот у країні.
  • Згідно з прем'єр-міністром Молдови Доріном Речаном, Росія планує захопити аеропорт у Кишиневі та розташувати там війська.
  • За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Росія створює напруження навколо Молдови з двох причин: перша - відволікти увагу європейської громадськості від подій в Україні, а друга - продемонструвати "перемогу" російському народу.