Приклад незламності. Ветеран із біонічною рукою збирає дрони

Український ветеран, який втратив руку на війні, збирає дрони

Микола Ворончук з Жмеринки, після отримання важких поранень під час війни, змушений був ампутувати руку. Однак це не завадило йому займатися збіркою дронів, використовуючи біонічний протез. Про це повідомляє Вінниця.info.

Ще до початку війни чоловік захоплювався ремонтом різного роду електроніки. Він мріяв стати електриком у дитинстві і працював на «Укрзалізниці» до початку конфлікту.

«У мене з дитинства були схильності до електротехніки. У мене були ситуації, пов'язані з електричним струмом. Навіть кілька разів мені доводилося отримувати удари струмом. Ніколи не думав, що прийдеться тримати зброю в руках. Починаючи з повномасштабного вторгнення, я почав ходити на блок-пости та намагатися отримати повістку. Проте мені відмовляли у Територіальному центрі комплектування збройних сил через мою роботу на залізниці та наявність бронювання. На початку серпня 2022 року моя молодший брат мав бути мобілізований. Мені вдалося домовитися з воєнкомом, що я йду замість нього. Молодший брат поїхав додому, а я - на війну», - розповів Микола Ворончук.

Микола брав участь у бойових діях на Донецькому напрямку, служивши в складі 79-ї десантно-штурмової бригади. Спочатку він працював артилеристом, а потім став навідником. У січні минулого року, під час штурму наших позицій, отримав серйозне поранення та довго перебував на полі бою, чекаючи допомоги. Він згадує, як російські окупанти цинічно розстрілювали його товаришів, а самого його кинули помирати зі зневагою, скажені слова.

Хоча Миколі вдалося вижити, він страждав від комплікацій після поранення. Йому довелося ампутувати руку через турнікетний синдром. Він пройшов лікування, спочатку в Дніпрі, а потім в Вінниці. Після цього йому встановили розумний біонічний протез в клініці «Protezfoundation», яка знаходиться у США. Цей протез, розроблений українською компанією «EsperBionics», дозволяє Миколі повернутися до активного життя.

Ветеран відмічає, що завдяки підтримці своєї родини він не приносить війну додому. В даний час Микола надає психологічну підтримку в клініці «Protezfoundation» і допомагає іншим військовим, які повертаються із війни з пораненнями.

Крім того, варто зазначити, що Микола зробив пропозицію руки та серця своїй дівчині під час концерту відомого українського артиста Артема Пивоварова у Вінниці, повідомляє Район.in.ua.

Сам артист навіть припинив свій виступ, щоб дати можливість Миколі сказати слова кохання: «Якщо дозволите, залишу цю людину на сцені, у нього є що сказати...»