Проблеми, з якими стикаються українські біженці у ЄС

Війна росії проти України змусила виїхати за кордон понад 6 мільйонів українців. Більшість з них перебувають у країнах Євросоюзу, які найближчі до України територіально та ментально. Це – Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія та Румунія.

Згідно з правилами безвізового режиму, українці без оформлення статусу тимчасового захисту можуть перебувати в країнах ЄС 90 діб. Якщо цей термін перевищено, то перебувати в Шенгенській зоні не можна без відповідного дозволу.

Однак влада Євросоюзу прийняла відповідну зміну до свого законодавства з 24 лютого 2022 року, коли російські окупанти вторглися на територію України. У Німеччині, наприклад, термін перебування для українських біженців було продовжено до 31 серпня 2022 року. Однак необхідно подавати заяву безпосередньо на території ФРН.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Для того, щоб перебувати в іншій країні легально після закінчення 90-денного терміну, потрібно подати заяву до міграційної служби за місцем тимчасового перебування на отримання гуманітарного захисту. Важливим є сам факт подачі, а не видача дозволу.

Існує й інший варіант залишатися в Європі – через 90 діб переїхати до тих країн, які надають додаткові дні до українського безвізу. Нині їх чотири – Хорватія, Болгарія, Кіпр та Румунія.

Тим, хто не планує оформлювати статус тимчасового захисту в одній із країн ЄС, можна переїхати в одну із зазначених країн і перебувати там ще 90 днів за біометричним паспортом.