Прогноз курсу долара: чи дорожчатиме валюта в червні

Прогноз курсу долара: чи дорожчатиме валюта в червні

Прогноз на червень: курс гривні залишиться стабільним

За словами начальника департаменту казначейства "Глобус Банку" Тараса Лісового, у червні не варто очікувати різких коливань курсу гривні. Відхилення від "стартового" курсу не перевищать 2% або близько 1 гривні.

НБУ продовжить використовувати режим "керованої гнучкості" зі змінами курсу щоденно, але в межах допустимих меж. Баланс між попитом та пропозицією забезпечуватиметься шляхом інтервенцій.

Курс валюти впливатимуть такі фактори, як ситуація на фронті, обсяги військової допомоги та глобальний саміт. Проте, їх вплив буде другорядним.

Певний вплив на курс можуть мати атаки на енергетичну інфраструктуру та обмеження енергопостачання. Ризик також становитиме поширення інформації про нелегітимність влади.

Зросла вартість енергоносіїв та зростання інфляції становлять серйозний виклик. Але завдяки спільним зусиллям влади та суспільства, а також міцним валютним резервам Нацбанку, ситуація зможе бути тримана під контролем.

"Можна припустити, що, незважаючи на можливу "бурхливість" червня, загальні курсові показники не зазнають радикальних змін. Відхилення від стартового курсу червня місцями можуть досягати 2% (близько 1 грн). І навіть якщо офіційний курс "раптово" перетне середньорічний курс у 40,7 грн, який закладений у бюджеті на 2024 рік, нічого страшного не станеться: ринок живе за своїми законами і, як це траплялося раніше, після зростання завжди слід очікувати період курсового зниження", - резюмував банкір.

Експерти стверджують, що останнє послаблення курсу не було обумовлене збільшенням попиту на іноземну валюту.

Читайте також: