Проведення дезінсекції: заходи безпеки та як підготуватися

Проведення дезінсекції: заходи безпеки та як підготуватися
Проведення дезінсекції: заходи безпеки та як підготуватися

Коли у будинку або будь-якому місці, що вимагає задовільного санітарного стану, заводяться шкідники або паразити, в першу чергу потрібно подумати о проведенні дезінсекції приміщення.

Попри назву, дезінсекція включає не лише винищування комах, але і членистоногих, інших видів домашніх паразитів, а також подальші заходи обробки й профілактики.

Для чого потрібна дезінсекція, її види

Дезінсекція буває профілактичною і спрямованою на знищення шкідників, що вже заселилися. 

Профілактична дезінсекція допомагає створити умови, в яких потенційні шкідливі комахи, членистоногі або гризуни не зможуть існувати або просто не захочуть там з'являтися. Сюди входять як і нешкідливі для людини методи — прибирання, санітарна обробка поверхонь, так і складні комплексні заходи, які вимагають спеціальних навичок і знань.

Дезінсекція приміщень, спрямована на знищення комах і членистоногих, безпосередньо бореться зі шкідниками методами їх вилову, відлякування або умертвіння.

Особливості різних методів дезінсекції

Для проведення заходів дезінсекцій використовують декілька методів, їх можна поєднувати за необхідністю.

За своєю природою розрізняють такі методи дезінсекції:

  • фізичні;
  • механічні; 
  • хімічні;
  • біологічні.

До фізичних методів відноситься волога або суха обробка високими температурами, кип'ячення речей і обробка променями ультрафіолетового діапазону. Ці методи відносно безпечні, підходять для використання у квартирах і інших приміщеннях, не впливаючи на якість умов для життя людини.

Механічні методи вважаються базовими та спрямовані швидше на профілактику появи шкідливих комах і членистоногих, чим на пряму боротьбу з ними. Сюди можна віднести установку москітних сіток, задраювання ходів і тріщин, вивішування клейких стрічок і прибирання на місці.

Хімічні методи припускають використання різних отрут. Засоби дезінсекцій розрізняються за своєю токсичністю, формою випуску і призначенню — отрута для одного виду комах може виявитися неефективною для іншого.

Біологічні методи припускають використання природних ворогів комах і павуків — птахів і інших тварин, в чий раціон вони можуть входити, а також токсичні для шкідників штами мікроорганізмів і види грибів. Ця послуга не використовується на закритих об'єктах, оскільки вимагає багато простору і вільну циркуляцію повітря.

Вибір відповідного методу дезінсекції

При виборі відповідного методу дезінсекції фахівці враховують особливості об'єкту, об'єм послуг і види винищуваних комах.

Є декілька чинників, які варто при цьому враховувати:

  1. Вид і призначення об'єкту. Для невеликих приміщень неприпустимо використання біологічних методів, оскільки вони шкодять як самій будові, так і тим, хто в ній знаходитиметься надалі. Для житлових об'єктів роботи дезінсекцій хімічним методом теж можуть не підходити, оскільки для деяких шкідників використовуються види отруйних засобів, що припускають довге знаходження мешканців поза оброблюваним житлом.
  2. Обсяг робіт. Послуги дезінсекції відразу для декількох видів шкідників можуть проводитися одним універсальним способом, відповідним для усіх виявлених видів комах.
  3. Вид комах. Для деяких видів найефективніше показують себе фізичні засоби, а знищення деяких можливе тільки за допомогою хімічної обробки місця.

Вибір методу і їх поєднання для ефективної дезінсекції проводяться виключно спеціально навченими фахівцями.

Позбавляйтеся від комах безпечно

Заходи дезінсекцій вимагають спеціальної підготовки й знань, оскільки їх проведення деякими методами може бути небезпечним для недосвідченої людини.

Дотримуйтеся заходів безпеки під час проведення дезінсекції та строго дотримуйтеся інструкції людей, які її проводять.