Путін намагається заспокоїти росіян щодо економічних наслідків війни та трудової міграції – ISW

Путін намагається заспокоїти суспільство щодо економічних наслідків війни

Російський президент Володимир Путін продовжує намагатися врівноважити протидіючі зусилля Кремля щодо затяжної російської війни та заспокоїти стурбованість суспільства щодо її економічних наслідків. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Путін заявив, що в найближчі роки Росія буде стикатися з нестачею робочої сили та високим попитом на людський капітал. Він вважає, що для Росії критично важливо підвищити продуктивність праці та модернізувати різні сектори економіки. Також, Путін закликав продовжувати покладатися на міграцію, щоб забезпечити робочу силу у РФ.

«Росії немає вибору: або (Ред. – Росії) потрібно імпортувати робочу силу з-за кордону, або потрібно підвищити продуктивність праці».

ISW вважає, що такими заявами Путін сигналізує ультранаціоналістичним виборцям припинити політику проти мігрантів, яка набрала обертів після терактів.

Аналітики зазначають, що Кремль намагається запевнити громадян Росії в економічній та соціальній стабільності країни, а також посилити внутрішню підтримку вторгнення в Україну. Забезпечити необхідні ресурси для війни є одним із головних завдань Кремля.

Крім того, Путін заявив, що російська економіка не перебуває на воєнному стані, але Кремль концентрує свої зусилля на розвитку оборонної промисловості. Однак, це утвердження не відповідає дійсності, оскільки Росія поступово мобілізує свою оборонну промисловість для підтримки війни в Україні.

Загалом, Путін намагається створити враження економічної та соціальної стабільності в Росії, але запровадження антимігрантської політики може загострити проблему з робочою силою та призвести до економічних зривів.

Також варто відзначити, що російські компанії використовують криптовалюту для обходу санкцій при закупівлі високотехнологічного обладнання.