Путін планує перезапустити Запорізьку АЕС – WSJ

Російський диктатор Володимир Путін оголосив МАГАТЕ про намір перезапустити зайняту Росією запорізьку атомну електростанцію. Це створює додаткові ризики на найбільшій атомній станції в Європі. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Міжнародне агентство з атомної енергії отримало технічні звіти, в яких зазначено, що Росія планує повернути Запорізьку АЕС в експлуатацію вже цього року.

Наразі п'ять з шести реакторів станції знаходяться в «холодній зупинці», а шостий працює для виробництва пари та тепла. РФ планує відновити роботу хоча б одного з реакторів до 40-річчя підключення станції до електромережі Радянського Союзу в грудні.

Російський президент повідомив голову МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі про перезапуск станції, але не навів точних термінів виконання цього плану.

За словами експертів, Росія може не мати достатньо фахівців для безпечного перезапуску станції. Щоб здійснити перезапуск, Росії знадобиться важлива кількість технічних фахівців, оскільки станція працює за західними стандартами управління та використовує американське ядерне паливо.

Перезапуск станції також створить нові безпекові загрози. Рада директорів МАГАТЕ провела екстрене засідання, де обговорювалися останні атаки безпілотників.

Нагадаємо, що 9 квітня МАГАТЕ повідомило про атаку безпілотника на навчальний центр на майданчику ЗАЕС, яку росіяни окупували. 7 квітня було зафіксовано атаки безпілотників на станцію, в результаті чого постраждало обладнання спостереження та зв'язку. Експерти МАГАТЕ зазначили присутність залишків дронів та звуки вибухів і стрілянини.

Читайте також:

  • Експерт розповів про проблеми окупантів на Запорізькій АЕС
  • Вибухи на ЗАЕС: Росія використовує звіт МАГАТЕ для дискредитації України на Заході