Рада схвалила вдосконалену процедуру відбору суддів

Верховна Рада ухвалила законопроект № 10140-д, який стосується поліпшення процедур суддівської кар'єри. Цю інформацію повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Згідно рекомендацій Європейської комісії, Верховна Рада внесла зміни в проізводство відбору, конкурсу та призначення на посаду судді. За цей закон проголосували 244 парламентарії.

Законопроект № 10140-д включає наступні зміни:

  • зміну дати, до якої суддя повинен щороку подати декларацію про родинні зв'язки і декларацію про доброчесність, з 1 лютого на 1 травня;
  • регулювання положення про заборону на обіймання посади судді особою, яка є членом Вищої Ради Правосуддя (ВРП) або Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ);
  • повноваження ВРП затверджувати Єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді) після погодження з ВККСУ, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що процедури відбору на законодавчому рівні суттєво не змінювали та не переглядали, «хоча протягом останніх тринадцяти років в Україні значно змінилася кадрова ситуація в судовій системі», включаючи декілька оновлень ключових органів судового управління.

Нагадаємо, що з 13 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України відновила процедуру кваліфікаційної оцінки суддів щодо відповідності їхній посаді.

Варто зазначити, що 8 грудня президент Володимир Зеленський підписав чотири важливі європейські закони.