Рада ухвалила закон про нацменшини

Український парламент проголосував за альтернативний законопроект про врахування оцінки Ради Європи щодо прав національних меншин. За цей документ проголосували 317 депутатів.

Згідно з цим законом, приватні ВНЗ матимуть можливість самостійно вибирати офіційну мову ЄС для навчання. Вони зможуть викладати одну, кілька або всі предмети, робити індивідуальні завдання та проводити контрольні міри, при цьому забезпечуючи вивчення державної мови як окремого предмету для студентів цих закладів.

У класах, де навчаються національні меншини, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, буде гарантуватися право на використання мови цих нацменшин разом із державною мовою.

Закон також забезпечує право осіб, що належать до нацменшин України і розпочали здобуття освіти до 1 вересня 2018 року мовою своєї нацменшини, на продовження навчання відповідно до попередніх правил до завершення повної загальної середньої освіти.

В червні Комісія відзначила ухвалення закону про нацменшини і визнала, що він відповідає міжнародним стандартам. Проте експерти Ради Європи просили Україну переглянути деякі зобов'язання, зокрема, пов'язані з виданням книг мовами національних меншиностей і роботою книгарень.