Рада з прав людини в Росії хоче ув'язнювати громадян за емодзі

Рада з прав людини в Росії хоче ув'язнювати громадян за емодзі

Членка Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини при президенті Росії Еліна Сидоренко запропонувала запозичити досвід Білорусі та визнати деякі емодзі екстремістськими. Про це повідомляє The Moscow Times.

Сидоренко зазначила, що в рамках ініціативи «Білий інтернет» відбулося обговорення питання регулювання права емодзі. За її словами, Білорусь була першою країною, яка офіційно визнала деякі емодзи екстремістським контентом. У Росії такого рішення ще немає, але підстави для цього є.

Еліна Сидоренко зазначила, що перепост суспільно небезпечний, так само, як і емодзі, оскільки вони можуть мати радикальний характер.

За словами Сидоренко, екстремістський контент часто має прикордонний характер, а законодавство не завжди допомагає в його регулюванні.

Згідно з російським законодавством, за «екстремізм» може бути передбачена адміністративна відповідальність, яка включає штраф або арешт. За кримінальною статтею громадянам загрожує навіть до 10 років позбавлення волі.

Влітку 2022 року суд в Мінську вперше визнав екстремістськими стикерпаки в Telegram. Тепер влада Білорусі використовує цей прецедент для накладання адміністративної відповідальності на громадян, які розповсюджують стикери зображеннями президента Лукашенка та згадують про вибори та протести. Також влада ввела заборону на використання хештегу #свободнаябеларусь.

Нагадаємо, що Федеральна служба судових приставів у Росії може застосовувати фізичну силу та вогнепальну зброю за новим законопроєктом. Президент Росії Володимир Путін також підписав закон про конфіскацію майна за поширення фейків про Збройні сили РФ.

Читайте також: