Ракети ATACMS дадуть Україні оперативний ефект - ISW

Українські сили отримають боєприпаси ATACMS для ударів по аеродромах

За даними Інституту вивчення війни, нові касетні боєприпаси версії ракет ATACMS дозволять українським військам наносити більш ефективні удари по аеродромах, порівняно з окремими ракетними ударами по окремим літакам.

Ці удари призведуть до того, що російські сили змусять перенести свої літаки далі від лінії фронту. Однак цей ефект буде більш помітним для гвинтокрилих літаків, ніж для більшості російських літаків з фіксованим крилом, які мають більшу дальність польоту.

В минулому російські війська успішно використовували гвинтокрилих літаків під час відбиття українських атак під час контрнаступу влітку 2023 року. Проте, зараз росіяни використовують менше гвинтокрилів для підтримки наступальних операцій на сході України.

На даний момент російські війська активно використовують літаки з плануючими бомбами для удачі ударів по всій лінії фронту. Перенесення цих літаків на аеродроми, розташовані далі від фронту, не сильно вплине на швидкість ударів, зазначають експерти.

Використання Україною боєприпасів ATACMS також може створити серйозну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових областях.

Спеціалісти в Інституті припускають, що після використання ATACMS у жовтні 2023 року, коли Збройні Сили України вражали склади окупантів, росіяни можуть готуватися до подібних атак, розташовуючи або розсипаючи склади по всіх окупованих українських територіях.

Джерело: РБК-Україна