Ракетна атака на Одесу, масштабні протести в Грузії: головне за ніч

Співробітники МВС Грузії знову розганяють учасників мітингу у Тбілісі, вісім осіб доставлено у лікарню. В Одесі російська армія обстріляла місто, наслідком є руйнування цивільної інфраструктури. Президент Польщі Дуда планує провести саміт з Україною під час головування Польщі в ЄС. Дослідники ISW аналізують можливу передислокацію російських десантних дивізій на схід України.

«Главком» зібрав найважливіші новини ночі 1 травня, щоб ви були в курсі подій.

У столиці Грузії 8 учасників акцій протесту потрапили до лікарні

Міністерство охорони здоров'я Грузії повідомило про госпіталізацію восьми постраждалих учасників акції проти закону про «іноагентів» біля будівлі парламенту. Тисячі людей зібралися ввечері 1 травня, вимагаючи відміни цього закону, який націоналісти вважають «російським». Спецпідрозділи використовували проти протестувальників водомети і сльозогінний газ.

Спікер парламенту Грузії Шалві Папуашвілі з 23:00 години 1 травня ввів посилені заходи безпеки в країні. У той же час активісти проти закону блокували дорогу біля набережної в центрі Тбілісі.

Ракетна атака на Одесу: фото і відео наслідків від мерії міста

В результаті ракетного обстрілу, який здійснили російські загарбники 1 травня ввечері, у Одесі пошкоджена цивільна інфраструктура.

Влада міста повідомила, що в результаті атаки постраждало 13 людей. 12 з них отримали медичну допомогу на місці, а одну особу госпіталізували. Комунікаційні служби розпочали огляд житлових будинків поруч, щоб з'ясувати, чи є в них пошкоджені вікна та двері.

Дуда планує провести саміт з Україною під час головування Польщі в ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що протягом головування країни в Європейському союзі у наступному році, Польща повинна акцентувати увагу на євроінтеграції України та ліквідації наслідків російської агресії.

За словами глави держави, у першій половині 2025 року Варшава має намір провести два саміти - з Україною і зі Сполученими Штатами Америки.

ISW проаналізував можливу передислокацію російських десантних дивізій на схід

Російські війська, ймовірно, перекладуть свої повітряно-десантні дивізії з Запорізької області на східну Україну.

За аналізом експертів Інституту вивчення війни (ISW), російські військові можуть перекинути частини 76-ї та 7-ї повітряно-десантних дивізій з Запорізької області на східний регіон для посилення поточних наступальних операцій.

Наразі ISW не має підтвердження того, що частини 76-ї та 7-ї ПДВ будуть передислоковані на інші напрямки, але російські і українські джерела є важливими. Будь-яка передислокація ПДВ із Запорізької області на схід України потребує подальшого дослідження в найближчі дні.