Ракетний удар по Харкову, збиття російського Су-25. Головне за 23 травня

Ракетний удар по Харкову, збиття російського Су-25. Головне за 23 травня

Окупанти завдали близько 15 ударів по Харкову, зенітники 110 ОМБр уразили російський Су-25, Нацбанк анонсував обмеження на карткові перекази. «Главком» склав добірку новин 23 травня, щоб ви були в курсі головних подій:

Удар по Харкову: є загиблі і поранені. Перші фото

Російські окупанти нанесли кілька ракетних ударів по Харкову. Під масованим обстрілом постраждала виключно цивільна інфраструктура, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Ворог обстріляв транспортну інфраструктуру та один з підрозділів комунального підприємства, що забезпечує життєзабезпечення міста. За попередніми даними, внаслідок удару по Харкову загинули сім людей, а 16 отримали поранення.

Сили оборони збили російський Су-25

Військові 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили ще один російський штурмовик Су-25. Українські захисники відбили напад російського штурмовика Су-25 на Покровському напрямку. «А сьогодні зенітники 110 ОМБр успішно збили ще один Су. Московитам досі не вистачає розуму, щоб розуміти, що ми не дозволимо їм засмічувати наше повітряний простір своїм літаючим залізом. Ми будемо збивати їх і надалі!» - кажуть військові.

Запорізька АЕС на межі блекауту – «Енергоатом»

На Запорізькій атомній електростанції відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану ЗАЕС з Об'єднаною енергосистемою України. «Сьогодні, 23 травня 2024 року, о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з Об'єднаною енергосистемою України. Зараз найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330 кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна» - йдеться в повідомленні «Енергоатому».

Як зазначила пресслужба «Енергоатому», у разі відмови цієї лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов нормальної експлуатації станції, й загрожує розвитком аварії.

Нацбанк запровадить обмеження на переказ коштів з картки на картку

Нацбанк України планує встановити обмеження на переказ коштів з картки на картку - 30 операціями на місяць на суму не більш як 100 тис. грн. Це стосуватиметься тільки вихідних переказів - можна приймати необмежену кількість. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

За словами Олійника, остаточний варіант обмежень НБУ спробує ухвалити протягом місяця. Зараз робочий варіант - 30 вихідних переказів на місяць і 100 тис. грн. Обмеження стосуватимуться тільки P2P-переказів, тобто з картки на картку, вони не торкнуться платежів та інших операцій. Вони не завадять волонтерським зборам, оскільки вхідні перекази залишаються без обмежень.

Системи Himars та боєприпаси. США готують нову допомогу для України – AP

Сполучені Штати Америки готують пакет військової допомоги для України на майже 300 млн доларів. «У п'ятницю Сполучені Штати оголосять про додаткову військову допомогу Україні на суму 275 млн», - пише видання AP.

Зазначається, що це буде четвертий транш військової допомоги Україні з часу, коли Конгрес прийняв закон про зовнішню допомогу для України. Американські чиновники повідомили журналістам, що до пакету ввійдуть високомобільні артилерійські ракетні системи Himars, а також артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм.

Читайте також:

  • Нардепка озвучила головні проблеми з військовою допомогою
  • Глава СБУ офіційно підтвердив - дрони Sea Baby оснащені системами Град
  • Україна планує підвищити податки задля фінансування армії - нардеп
  • Глава Нацполу пояснив, чи можуть поліцейські вручати повістки
  • У ДПСУ розповіли, чи беруть до уваги прикордонники Резерв+ на пропускних пунктах

Читайте також: