Регулярна тяга до солі може означати про появу серйозних хвороб. Про які йдеться

Більшість людей споживають солі надто багато.

Але яка причина, коли тяга до неї доволі помітна. Вона може вказувати на появу хвороб, пише verywellhealth.

Чому хочеться солі

Незалежно від того, чи виникає у вас тяга до солі час від часу або часто, ви можете відчувати її з різних причин.

Нудьга

Незвично відчувати сильне бажання їсти солону їжу, коли вам нудно. Дослідження показує, що тяга до певних продуктів, коли нудно, може стимулювати центр задоволення в мозку, викликаючи підвищення рівня дофаміну.

Переїдання від нудьги може бути емоційною харчовою поведінкою або схемою, і багато людей вибирають солоні, солодкі або Комбіновані закуски.

Зневоднення

Для нормального функціонування організму необхідний натрій як електроліт. Зневоднення відбувається, коли рівень електролітів порушується. Ви можете відчути тягу до солі, щоб заповнити цей дисбаланс.

Та сама частина мозку, яка контролює голод, контролює і спрагу. Деякі дослідження показують, що ваше тіло може вимагати солоних закусок, коли насправді вам потрібна вода.

Хронічний стрес

Пережитий стрес змушує наднирники виділяти кортизол та інші гормони, що викликають апетит, що може викликати тягу до солоної, жирної або солодкої їжі.

Стресові ситуації також можуть призвести до емоційного переїдання, щоб заспокоїти себе, тому улюблена солона їжа може стати звичкою під час хронічного стресу.

Нестача сну

Нестача сну може збільшити ймовірність того, що ви потягнетеся до шкідливих продуктів. Дослідження показують, що недосипання посилює тягу до більш калорійних продуктів, включаючи солоні, солодкі і гострі.

При нестачі сну гормональні сигнали спонукають частину мозку, відповідальну за "винагороду", потягнутися до солоної закуски.

Надмірна пітливість

Люди, які сильно пітніють, будь то від фізичних вправ або впливу спеки, можуть відчувати тягу до солоних продуктів. Це реакція організму на відновлення балансу рівня електроліту натрію, який необхідний для загального функціонування. Якщо ви хочете солі саме з цієї причини, ви можете відчувати й інші симптоми, такі як спрага та втома.

ПМС

Передменструальний синдром - це фізичні та емоційні ознаки, які проявляються за тиждень-два до менструації. У цей час часто спостерігаються спрага і зміни апетиту, включаючи тягу до солоної їжі. Цьому може сприяти легке зневоднення, яке може статися в період ПМС.

Мігрень

Якщо ви страждаєте на мігрень, існує ряд симптомів, які можуть проявлятися в період, що передує початку нападу мігрені. Дослідження показують, що під час продрому одним із симптомів є тяга до солоної їжі. Це може бути тому, що вживання солоної їжі може допомогти полегшити симптоми абстиненції мігрені.

Ліки

Деякі ліки, що впливають на наднирники, можуть викликати бажання поласувати солоними закусками. До таких препаратів відносяться:

  • Трамадол;
  • Протигрибкові препарати;
  • Глюкокортикоїди;
  • Інгібітори контрольних точок імунотерапії;
  • Інгібітори білкових кіназ.

Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж припинити прийом будь-яких ліків, які, на вашу думку, можуть викликати тягу до солі.

Дефіцит натрію

У людей з дефіцитом натрію може виникнути тяга до солі. Цей поширений дефіцит електроліту може викликати в мозку сигнали до споживання солі. Це може бути викликано різними причинами, включаючи діарею, блювоту, серцеву недостатність, діуретичні ліки, деякі захворювання нирок тощо.

Які захворювання можуть викликати тягу до солі

Регулярна тяга до солі також може бути ознакою більш серйозного захворювання.

Хвороба Аддісона

Хвороба Аддісона - рідкісне генетичне захворювання, яке виникає, коли наднирники не виробляють достатню кількість кортизолу. Без цього гормону організм може швидко втратити натрій. Симптоми хвороби Аддісона включають тягу до солі, втому, гіперпігментацію тощо.

Синдром Барттера

Рідкісне генетичне захворювання, відоме як синдром Барттера, впливає на здатність нирок реабсорбувати сіль та інші електроліти, внаслідок чого ці поживні речовини втрачаються через сечу. Надмірна втрата солі призводить до сильного бажання вживати солону їжу та інших симптомів, таких як зневоднення, втома, судоми, слабкість і крихкість кісток.

Кістозний фіброз

Ще одне генетичне захворювання, відоме як муковісцидоз (МВ), викликає скупчення густого слизу в органах організму. Це перешкоджає транспортуванню натрію по організму, заважаючи зростанню та іншим проблемам.

Люди з МВ можуть захотіти солоної їжі, оскільки вони легко втрачають натрій. Це захворювання зазвичай діагностується незабаром після народження.

Анемія

Деякі дослідження показують, що залізодефіцитна анемія може проявлятися в сильній тязі до солі.

До розвитку залізодефіцитної анемі