РФ наступає на кордоні Запоріжжя та Донеччини, але тактичних успіхів не має – ISW

Військові дії на кордоні РФ з Україною
Військові дії на кордоні РФ з Україною

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що російські війська відновили наступ у прикордонній зоні між Донецькою та Запорізькою областями. Хоча це не є частиною ширших наступальних операцій, ці дії призвели до досягнення певних тактичних успіхів. Протягом 12-13 жовтня наступ російських військ призвів до прориву української оборони в районі Левадного. За даними українського військового спостерігача, російські сили вже досягли околиць Левадного та просуваються до Новодарівки. Російські кореспонденти стверджують, що війська захопили Левадне і просунулися до південної околиці Новодарівки, але ці дані не підтверджені.

Аналізуючи ситуацію, експерти вважають, що недавні тактичні успіхи російських військ на самому ділянці фронту, яка довго не була активною, є плановими діями. Інститут зазначає, що це можливе для того, щоб:

  • Відволікти увагу України від пріоритетних наступальних операцій Росії в Донецькій області.
  • Спрямувати українські сили вздовж всього фронту на півдні України, щоб перешкодити їх руху в Донецьку область.

Звіт також зазначає, що узгоджене наступальне дію російських військ на кордоні Донецької та Запорізької областей підтримує їхні зусилля для ліквідації українського опору в західній частині Донецької області і просування до траси Н-15 шляхом тиску на трасу Т-0518 та західний фланець українських сил.

Хоча російські війська активізувалися на західному березі річки Мокри Яли та на околицях Великої Новосілки, немає підтверджень про значні атаки на цьому напрямку або накопичення військовиків для масштабного наступу. Навпаки, частина сил була перекинута на південь, щоб реагувати на операцію ЗСУ в Курській області.

Примітно, що раніше стало відомо про можливу готовність президента України Володимира Зеленського до припинення вогню, під умовою гарантій безпеки від США та швидкого вступу до ЄС. Однак радник Зеленського заперечив цю інформацію. Позитивно, що міжнародні експерти продовжують слідкувати за ситуацією на фронті та аналізувати дії російських військ.

Продовження наступу в Харківській області

За даними звіту Інституту, російська армія найімовірніше планує поновити наступ у районі Вовчанська в Харківській області. Останнім часом російські війська проводять оперативне оточення на усьому фронті, що перешкоджає логістиці ЗСУ. Про це повідомив військовослужбовець Нацгвардії України, який знаходиться у Селидовому. Така ситуація створює загрозу для українських сил на цій ділянці фронту.

Читайте також