РФ вербує підлітків для диверсій. Поліція дала поради, як вберегти дітей від впливу

Учасники злочинних груп, що наймаються керівниками РФ, використовують підлітків для вчинення диверсійних актів
Учасники злочинних груп, що наймаються керівниками РФ, використовують підлітків для вчинення диверсійних актів

Спецслужби Росії намагаються вербувати українських підлітків через месенджери, щоб використати їх для злочинних дій в Україні. Цьому відводиться особливе місце в маніпулюванні або пропозиціях "легких грошей".

Українська поліція повідомляє, що інформація про ці "легкі гроші" для підлітків поширюється через Telegram-канали та чати. Працівники російських спецслужб переконують дітей, що вони можуть отримати гроші, виконуючи завдання різної складності.

Ці завдання можуть бути простими, наприклад, намалювати графіті або поклеїти провокаційну листівку з елементами дискредитації ЗСУ в громадському місці. Або ж це можуть бути складніші завдання, такі як підпал трансформаторного обладнання або автомобіля військового.

Поліція наголошує, що ці дії є незаконними, і відповідальність за них несуть як діти, так і їхні батьки. І тому вони закликають батьків бути уважними до потенційної загрози і:

  • попередити дітей про небезпеку вербування та наслідки злочинів;
  • слідкувати за активністю дітей в Інтернеті та їхніми знайомствами у соцмережах;
  • у разі виявлення ознак вербування відразу повідомити про це поліцію за номером 102.

У поліції нагадують, що громадяни України, які повідомляють органи державної влади про свій зв’язок з іноземними спецслужбами або отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності.

Наразі російські спецслужби активно вербують неповнолітніх для проведення диверсійних робіт. Про це розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Він зазначив, що вже триває досудове розслідування семи кримінальних справ щодо підпалів автотранспорту, належного військовослужбовцям, а також релейних шаф "Укрзалізниці". У цих справах перевіряється причетність 13 неповнолітніх та малолітніх осіб. Наймолодшому фігуранту, якого завербували росіяни, всього 10 років!

До речі, спецслужби та поліція затримали двох мешканців Івано-Франківської області, які вчинили серію підпалів автомобілів Сил оборони України. Одному з них 15 років, а другому - 18 років.

Читайте також