Ризики купального сезону: лікар поділився власною історією і застеріг від наслідків

Показник ризику плавального сезону - лікар застерігає
Показник ризику плавального сезону - лікар застерігає

Минулого вихідного на водоймах загинуло понад 60 людей, за даними ДСНС. Лікар Євген Дубровський застерігає українців від небезпечного відпочинку на водоймах, розповідаючи історію зі свого життя, коли він сам ледь не зазнав трагедії. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

З дитинства Дубровський любив пірнати в воду, так як виріс біля озера. З роками стрибки у воду ставали все небезпечнішими, адже він хотів відчути адреналін, стрибаючи з високих уламків скель у Чорному морі, в кар'єрах та рибацьких містечках.

«Але рано чи пізно це мало статись. Десь у 20-ти річному віці я заліз на перила пароплава, коли був на морі, і стрибнув головою вниз. Під час стрибку я посковзнувся і у воду потрапив дуже необережно. Спина стала неприродно вигнутою в інший бік, і різкий біль ледь не спричинив втрату свідомості. Я було остаточно спатонів, важко дихав. Дуже налякався. Але нічого не сказав батькам. Терпів і приховував, що щось сталося. Спочатку мені навіть боляче було ходити. Пройшов місяць, і повільно біль зник. Здається, мені пощастило. Наслідків немає», – розповів медик.

Протягом певного часу Дубровський утримувався від стрибків у воду або робив їх з невеликої висоти. Але на п'ятому курсі медичного університету, під час практики в відділенні спінальної травми, він зустрів хлопця, чия історія назавжди залишилася в його пам'яті.

«Я зайшов до палати, і очі молодого хлопця назавжди залишилися в моїй пам'яті. Він був прикований до інвалідного візка. Красивий і високий, але його рухатись міг лише головою. Нижча частина його тіла не слухалася. Він зламав хребець шийного відділу та пошкодив спинний мозок, стрибнувши у воду. Хлопець потребував постійного догляду. Він не міг робити нічого самостійно. І він просив тільки одного - щоб йому ввели який-небудь препарат, щоб він більше не прокинувся. Його життя було справжнім пеклом», – згадав Дубровський.

Медик зауважив, що кілька хвилин, проведених поруч з хлопцем, назавжди позбавили його бажання стрибати у воду головою. Він також зазначив, що 90% пацієнтів відділення спінальної травми постраждали через стрибки в воду.

Довгі роки пройшли, і як розповідає Дубровський, він вирішив знову стрибнути у воду на кар'єрі в Коростиславі, «забувши про всі попередження». Перші стрибки були успішними, тому він знайшов вищу точку для пірнання.

«Різкий біль у нозі знову нагадав про всі колись забуті емоції. Лягаючи на воду і стискаючи зуби, просто чекав, коли пройде шок від невимовного болю. Вибравшись на берег, я зрадів - ногу не зламав, але вивихнув. Виявилося, що під водою був непомітний камінь», – пригадав медик.

Як виявилося, місцеві мешканці точно знали, де стрибати, і один крок на півметра в сторону майже призвів до перелому.

«Власний досвід - найкращий вчитель... Ця жахлива історія про стрибки в воду знову нагадала мені, наскільки крихке наше життя і як потрібно бережно ставитись до таких «пригод». Стрибки у воду є дуже небезпечними. Вони того не варті», – підбив підсумок лікар. Дубровський додав, що ціна помилки в таких випадках занадто висока.

На момент повідомлення, 66 осіб, включаючи 10 дітей, втонули в водоймах протягом минулого вихідного. Однак 11 осіб, включаючи чотирьох дітей, вдалося врятувати. Ці дані надані ДСНС. Найбільше випадків трагедій було зафіксовано в Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях.

Як повідомлялося, в Закарпатській області двоє дітей загинули внаслідок трагедії, що сталася на Берегівщині.

Читайте також