Робот, керований штучним інтелектом, полікував людині зуб

Робот-стоматолог лікує зуби пацієнта
Робот-стоматолог лікує зуби пацієнта

Робот-стоматолог вперше виконав процедуру за допомогою ШІ

Автономний робот, керований штучним інтелектом, успішно виконав стоматологічну процедуру на людині. Уперше це було здійснено компанією Perceptive з використанням ручного 3D-сканера для створення докладної 3D-моделі порожнини рота. Застосування оптичної когерентної томографії дозволило отримати високороздільні об'ємні моделі без використання рентгенівського випромінювання.

Після створення моделі, стоматолог і пацієнт обговорюють план лікування, після чого робот виконує процедуру. Першою функцією робота є підготовка зуба під коронку, яку він успішно здійснив за 15 хвилин, в той час як аналогічна процедура у стоматолога зазвичай займає близько двох годин. Компанія Perceptive стверджує, що робот може працювати навіть у найскладніших умовах, але його розробку поки не схвалила FDA.

На думку критиків серед стоматологів, процедура, виконана роботом, спрощена і не враховує всіх нюансів підготовки зуба під коронку. Водночас, в світі все більше країн звертають увагу на штучний інтелект в різних сферах, зокрема в Аргентині його використовують для передбачення злочинів, а Болгарія готується провести першу в світі олімпіаду зі штучного інтелекту.

Закон про штучний інтелект в Європі

З 1 серпня в Європі набув чинності Європейський закон про штучний інтелект, який забезпечує захист прав людей та гарантує безпеку продукції, пов'язаної зі ШІ. Цей закон є першим у світі нормативним актом, що регулює штучний інтелект і його застосування в ЄС.

Читайте також