Робота в Німеччині: з якими проблемами стикаються українці під час працевлаштування

Перешкоди українців у Німеччині при пошуку роботи

Становиться відомо, з якими проблемами українці стикаються при працевлаштуванні в Німеччині. Зокрема, виходячи з матеріалів DW, багато з них мають серйозні труднощі у пошуку роботи. Учениця інституту дослідження ринку праці та кар'єри (IAB) Марієлла Фалькенгайн розповіла про головні перешкоди для українців на цьому шляху.

Однією з найбільших причин є важкість німецької мови. Для багатьох це завдання виявляється складним або навчальний процес надто інтенсивний.

Також великою перепоною є життєві обставини, які перешкоджають людям розбудовувати професійну кар'єру. Наприклад, якщо чоловіки перебувають на війні. Жінки також можуть відчувати себе занадто старими для початку нової кар'єри або вивчення німецької мови.

Крім того, багатьом не вистачає часу на навчання мови та догляд за дітьми при пошуку роботи. В деяких випадках найбільш ефективним підходом було б швидке влаштування на роботу та оволодіння мовою на місці. Але для інших це не є оптимальним варіантом. В таких ситуаціях першочерговим завданням є стабілізація життєвих ситуацій, зауважила Фалькенгайн.

Наприклад, Олена Бут розповіла, що не могла записатися на курси німецької мови через відсутність місця в дитячому садку для її дитини. Вона вирішила проблему, придбавши онлайн-курс і самостійно вивчає мову. Але вона планує вступити на курси після того, як її дитину зможуть прийняти в дитячий садок з серпня 2024 року. При цьому, вона готова працювати на некваліфікованій роботі, хоча має вищу освіту і володіє англійською мовою.

Нещодавно Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини закликала до поліпшення інтеграції українців на ринку праці, надаючи їм можливість працювати без обов'язкового володіння німецькою мовою. Важливо зазначити, що українці у Німеччині також отримали поради щодо економії на рахунках за електроенергію.