Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики: МЗС попередило про небезпеку

Російські бомбардувальники над ядерними електростанціями
Російські бомбардувальники над ядерними електростанціями

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що українська розвідка отримала інформацію про готовність Кремля нанести удари по критичних об'єктах ядерної енергетики України. Зокрема, йдеться про відкриті розподільчі пристрої АЕС і підстанції передачі, що є важливими для безпеки атомної енергетики.

За словами міністра, ураження цих об'єктів може призвести до ядерного інциденту зі світовими наслідками. Інформацію про це вже було передано українським партнерам та МАГАТЕ. Також Андрій Сибіга наголосив, що Росія, захопивши атомну станцію в Європі, вчиняє шантаж світу, тоді як українська формула миру містить пункт про забезпечення радіаційної і ядерної безпеки.

Таким чином, міністр закликав всі міжнародні організації й держави вжити заходів для запобігання виникненню ситуації, коли Україна стане країною-терористом.

Раніше МАГАТЕ майже щодня фіксувало проліт безпілотників у районі Південноукраїнської АЕС. Також під час генеральної конференції була ухвалена резолюція щодо ядерної безпеки в Україні, підтримали яку 65 країн-членів агентства.

Було повідомлено, що одна з ліній електропостачання Запорізької АЕС була пошкоджена через російські обстріли, що створює ризик втрати зовнішнього живлення для охолодження реакторів. Також МАГАТЕ обговорює новий аварійний план для Запорізької АЕС, що має набути чинності до кінця вересня.

У зв'язку з цим МАГАТЕ рекомендує утриматися від перезапуску реакторів Запорізької АЕС поки триває війна, оскільки ситуація на станції залишається нестабільною.

Читайте також