Росія купляє в Китаї вживані верстати західного виробництва — ЗМІ

Росія купляє вживані верстати з Китаю
Росія купляє вживані верстати з Китаю

Росія купує вживані верстати в Китаї через тіньові мережі

Росія намагається збільшити виробництво озброєнь, шукаючи вживані верстати в Китаї через тіньові мережі, щоб обійти санкції та експортний контроль. Це свідчить про таємну стратегію Москви, виявлену дослідниками з Центру передових досліджень у галузі оборони (C4ADS). Згідно зі звітом, російські виробники озброєнь намагаються розширити свої виробничі можливості будь-якими доступними засобами.

Один з таких прикладів - компанія "АМГ", на яку накладені санкції США. Виявлено, що "АМГ" уклала контракти на придбання верстатів для компанії "Комета", що розробляє системи озброєнь для Росії, зокрема системи протиракетної оборони та реактивну зброю. Ці закупівлі проводяться через двох тіньових посередників - компанію Amegino з ОАЕ та ELE Technology з Китаю.

Помітно, що Росія імпортує вже вживані верстати, нехтуєчи вимогами ринку і не звертаючи увагу на те, куди потрапляє ця продукція. Таким чином, російські виробники отримують необхідне обладнання, що допомагає їм збільшити виробництво озброєнь.

Паралельно з цим, інша російська компанія "ЮМІК" також закуповує верстати та деталі, виручаючи при цьому 2,9 млн доларів. Обладнання закуповується в різних країнах, але відправляється з Китаю через торгових партнерів, базованих в Китаї.

"Ми бачимо, що в Росію імпортуються верстати, яким вже десятки років. Це свідчить про недотримання вимог на ринку вживаних верстатів, не кажучи вже про те, що виробники навряд чи піклуються про те, куди потрапляє їхня продукція після продажу", - відзначив аналітик C4ADS Аллен Маггард.

Читайте також