Росія навряд чи зможе розмістити ядерну боєголовку в космосі - ЗМІ

Зброя космічного базування Росії це ядерний пристрій для засліплення або спалювання електроніки супутників

Розвідка США стверджує, що зброя космічного базування, яку може розробляти Росія, скоріш за все, має на меті засліпити або спалити електроніку всередині супутників, а не збити їх ядерною боєголовкою. Цю інформацію повідомило агентство Reuters з посиланням на розвідку США.

Аналітики, які вивчають космічні програми Росії, вважають, що така зброя, скоріш за все, є потужним пристроєм, який потребує ядерної енергії для атак на супутники. Це можуть бути глушилки сигналів, засліплювачі датчиків зображень або електромагнітні імпульси, які знищують електроніку супутників в певному регіоні орбіти. Виконавчий директор Асоціації з контролю над озброєннями Деріл Кімбелл вважає, що Росія розробляє систему радіоелектронної боротьби на орбіті, яка живиться від ядерного джерела.

"Те, що Росія розробляє систему, яка живиться від ядерного джерела ... і має можливості радіоелектронної боротьби на орбіті, більш вірогідно, ніж теорія про те, що Росія розробляє зброю з ядерною боєголовкою", - сказав Деріл Кімбелл.

За даними Розвідувального управління Міністерства оборони США, Росія розробляє озброєння для ураження окремих супутників і, можливо, створює ще потужніші системи, які загрожують усім супутникам загалом.

У 2021 році Росія провела випробування протисупутникової ракети, яка розірвала старий супутник на уламки, але вибух ядерної боєголовки в космосі має бути зовсім іншого типу.

Аналітик Брайан Віден заявив, що якщо Росія підірве ядерну зброю в космосі, це підірветь довіру до неї і може мати серйозні наслідки як для військових, так і для комерційних супутників. Він також додав, що це буде неприпустимо для країн, які підтримують Росію після вторгнення в Україну.

За словами аналітиків, антисупутникова зброя може вплинути на військові та комерційні комунікації, здатність збройних сил діяти та системи глобального позиціонування (GPS), якими користуються усі.

"Росія думає, що ми сліпі, якщо ми не маємо доступу до супутників, і це, мабуть, правда. Але наша здатність покладатися на супутники - це велика перевага, але також і велика вразливість", - сказав колишній співробітник американської розвідки.

Джерело: РБК-Україна