Росія почала наступ на трьох напрямках одночасно: аналіз ISW

Окупаційні війська Росії розпочали наступальні операції в Україні, користуючись майбутньою весняною відлигою та проблемами з отриманням західної допомоги. Проте це не надасть їм вирішальних переваг або можливості швидкого маневру на великих територіях. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Війська Росії здійснюють три наступальні операції: в Харківській та Луганській областях, в Авдіївці та навколо неї, а також поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

Згідно з аналітиками ISW і деякими українськими та західними джерелами, затримки у наданні західної допомоги, зокрема артилерійських боєприпасів та систем протиповітряної оборони, перешкодили українським військам у захисті Авдіївки.

Українські війська розосередили свою техніку по всьому фронту через критичну нестачу обладнання від Заходу і обмеження військової допомоги від США, що, ймовірно, стимулювало російські сили скористатися ситуацією.

ISW вважає, що російський наступ завадить українським військам підготуватися до контрнаступальних операцій.

Тим часом російські блогери вказують на те, що погодні умови на півдні України заважають перекидати резерви до Запорізької області. Це, ймовірно, також уповільнює російський наступ, оскільки погода стає теплішою.

«Російські війська намагаються забезпечити тактичне просування в умовах, коли місцевість і погода сприяють наступальним діям, щоб виснажити українські війська та забезпечити собі сприятливі позиції для майбутніх операцій до початку «розпутиці»», - йдеться у звіті ISW.

Експерти ISW відзначають, що російські війська поки не продемонстрували можливості забезпечувати значні оперативні переваги або швидкий механізований маневр на великих територіях, і захоплення Авдіївки не є показником таких здібностей.

Згідно з ISW, російським військам вдалося просунутися лише на дев'ять кілометрів протягом чотирьох місяців у Авдіївці. Разом з тим, вони зазнали серйозних втрат.

«Російським військам не вдалося завершити повне оточення Авдіївки протягом цього періоду, а українські війська змогли вивести свої підрозділи з міста в нормальному порядку», - йдеться у звіті ISW.

ISW також зауважує, що Авдіївка розташована далеко від кордонів з Донецькою областю, і щоб досягти цих кордонів, російським військам потрібно провести масштабні та обдумані маневри на пересіченій місцевості. Вони також повинні пройти через більш укріплену територію, щоб досягти Слов'янсьвка-Краматорська на півночі Донецької області.

За даними ISW, російські війська поки не здатні забезпечити істотних оперативних переваг або швидкого маневру на великих територіях, і захоплення Авдіївки не є доказом такої здатності.

Силам України ймовірно вдасться створити нові оборонні рубежі неподалік від Авдіївки, що буде епіцентром російського наступу на цій ділянці фронту.