Росія вкрала українського зерна на понад 30 млрд грн

Викрадено українських зернових на 30 млрд грн
Викрадено українських зернових на 30 млрд грн

Згідно з відомостями, Росія заволоділа українським зерном на суму понад 30 млрд грн. Про це розповів Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, на конференції United for Justice.

За даними Бєлоусова, атаки Росії на агропромислову інфраструктуру відбувалися у два етапи, пов'язані з підписанням "зернової угоди". Спочатку обстріли з артилерійських систем відбувалися на прифронтових зонах, зокрема в Миколаївській та Херсонській областях. Після відмови України від загрозливих умов Росії, атаки поширилися й на Одесу і Одеську область, яка має потужну і розвинену інфраструктуру.

За словами Бєлоусова, Росія використовує різноманітні засоби ураження, включаючи "Шахеди", "Іскандери" та різні типи ракет. Все це свідчить про скоординовану політику Росії, прийняту найвищим військово-політичним керівництвом країни.

За словами Бєлоусова, Росія намагається позбавити українців засобів до існування, викрадаючи або знищуючи зерно. Наразі збитки, завдані Україні внаслідок привласнення зерна, оцінюються на понад 30 млрд грн.

За його словами, такі дії Росії можуть бути визначені як злочин проти людяності та елемент геноциду, оскільки це призводить до фізичного знищення нації. Росія позбавляє українців умов для виживання, викрадаючи зерно, яке має великий потенціал для нації.

Нагадаємо, російські окупанти планують збільшити вивіз українського зерна з тимчасово окупованих територій, розширивши потужності Маріупольського і Бердянського морських портів.

Також раніше було повідомлено, що ворог вивіз понад 80 тис. тонн українського зерна з Донеччини, яка тимчасово перебуває під окупацією.

За даними, російська держкомпанія за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. тонн зерна на суму близько 46 млн доларів. Зерно вивозиться у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а також причетні до цього європейські компанії.

Читайте також