Росія все частіше застосовує хімічну зброю проти ЗСУ — Reuters

Українські військовослужбовці та медики повідомляють, що Росія все більше порушує заборону на використання сльозогінного газу на фронті. Російські війська активізували незаконне використання цього газу для розчищення окопів.

"Це як перцевий балончик, від нього сльозяться очі. Він не смертельний, але заважає і вибиває з колії. Дуже важко виконувати свої обов'язки після того, як ви вдихнули його", - розповів Reuters український піхотинець з позивним "Промінь" про напад, який стався у січні.

Він зазначив, що гранату з цим газом український безпілотник скинув у російський окоп.

Виконувач обов'язків начальника військ атомного, біологічного та хімічного захисту України Сергій Пахомов повідомив, що Росія за останні шість місяців застосувала близько 900 разів засоби боротьби з масовими заворушеннями, заборонені Конвенцією про заборону хімічної зброї.

"Росія в основному використовувала ручні гранати з CS, CN та іншими газами", - зазначив Пахомов.

Внаслідок впливу токсичних речовин близько 500 українських військовослужбовців звернулися за медичною допомогою, і щонайменше один солдат загинув від задиху сльозогінним газом.

Засоби боротьби з масовими заворушеннями, такі як сльозогінний газ, заборонені на полі бою Конвенцією про заборону хімічної зброї. Цивільні особи можуть врятуватися від його впливу, але солдатам, які застрягли в окопах без протигазів, доводиться ризикувати своїм життям, намагаючись втекти або продовжувати битву.

"Окрім деморалізації, людина втрачає фізичні можливості - вона не бачить, не може дихати, у неї все роздратоване. Це тимчасово, але це той самий момент, який ворог може використати для захоплення позиції", - наголосив Пахомов.

Представник Організації заборони хімічної зброї повідомив, що досі не отримував запитів на розслідування використання заборонених хімічних речовин у війні.

"Однак використання російськими військами засобів для боротьби з масовими заворушеннями як зброї широко обговорювалося", - заявив один із чиновників.