Росія втричі збільшила витрати на розширення кладовищ

Поширення кладовища: Росія потратила багато грошей
Поширення кладовища: Росія потратила багато грошей

За офіційними даними, російські регіони витратили на розширення цвинтарів в 2023 році понад 225 млн рублів. Ця сума удвічі більша, ніж у 2022 році і майже в шість разів більша, ніж у 2020 році. Ця інформація наводиться на офіційному російському порталі держзакупівель та повідомляється The Moscow Times.

У минулому, у 2020 році, регіони витратили на розширення цвинтарів 38 млн рублів, у 2021 році - понад 124 млн рублів, а в 2022 році - 122 млн рублів. За два попередні доковідні роки - 2018 і 2019, - регіони витратили на розширення цвинтарів 1,1 млрд рублів у загальній сумі. Однак Москва проводила в цей час свою власну програму з реновації цвинтарів, тому, враховуючи витрати столиці, вся Росія витратила приблизно 125 млн рублів за два роки. Таким чином, за перші два роки війни в Україні витрати на розширення цвинтарів майже втричі перевищують витрати за два попередніх роки.

Зауважується, що перед війною в Україні Росія стикнулася з рекордним підвищенням смертності, найбільшим з часів Другої світової війни. У період пандемії COVID-19, у 2020-2021 роках, кількість померлих зросла на 35%. Офіційно від коронавірусу померло 680 тисяч осіб, а за непідтвердженими оцінками - більше мільйона.

Навіть за два роки пандемії витрати на розширення цвинтарів були вдвічі меншими, ніж за два роки війни. Демограф Ян Бріде називає причиною війну в Україні. За його словами, "ефект ковіда вже пройшов", а збільшення смертей у молодому віці призвело до збільшення попиту на похоронні послуги та створення нових поховальних місць.

«Ефект ковіда пройшов» та «інтенсифікація смертей у молодому віці, зокрема, призвела до дедалі більшого запиту до похоронних служб створювати нові території», каже Бріде.

Найбільше на розширення цвинтарів витратив Ханти-Мансійський автономний округ - понад 262 млн рублів. За даними Росстату, смертність в цьому регіоні знизилась на 4% у 2023 році. Інші лідери витрат: Уляянівська область - понад 37 млн рублів, Свердловська - понад 31 млн рублів, Іркутська - 15,7 млн рублів, Ямало-Ненецький автономний округ - 15,3 млн рублів.

Найменше коштували розширення цвинтарів в Липецькій області (170 тис. рублів), Удмуртії (273 тис. рублів), Забайкаллю (356 тис. рублів), Пермському краї (542 тис. рублів) та Бурятії (602 тис. рублів). Варто зазначити, що саме в Бурятії було поховано близько 1500 солдатів та офіцерів, як повідомляють видання BBC та "Медіазона".

Місця для поховання на головному російському військовому цвинтарі закінчуються через великі втрати російської армії під час війни в Україні. За даними Генерального штабу ЗСУ, на 21 липня 2024 року російська армія втратила близько 566 710 військових, які були вбитими або пораненими.

Читайте також