Росія збільшує масштаби незаконного застосування сльозогінного газу на фронті – Reuters

Українські військові повідомили Reuters, що російські збройні сили все частіше застосовують сльозогінний газ на фронті.

Один з українських піхотинців під псевдо Промінь розповів, як він був змушений швидко надіти протигаз після того, як російський безпілотник скинув зільову гранату над його окопом на східному фронті.

«Це схоже на перцевий балончик, очі потіють. Він не смертельний, але беспокоїть і викликає дискомфорт. Це дуже ускладнює виконання наших обов'язків, якщо ви його вдихнули», - сказав він про атаку, яку він пережив у січні.

Українські військові повідомили, що Росія все більше використовує заборонені засоби, такі як сльозогінний газ, на фронті, щоб очистити окопи.

Ці засоби заборонені на полі бою згідно з міжнародною Конвенцією про хімічну зброю, яку підписали обидві країни. Росія в основному використовує ручні гранати K-51, VOH і RH-VO з газами CS, CN та іншими.

Сергій Пахомов, тимчасово виконуючий обов'язки начальника управління радіаційного, хімічного і біологічного захисту Командування Сил Підтримки Збройних Сил України, повідомив, що за останні шість місяців Україна зафіксувала близько 900 випадків використання російськими військовими засобів для розтікання масових заворушень, і щонайменше один військовий загинув від задихання сльозогінним газом.

«Крім деморалізації, люди втрачають фізичні можливості - неможливо бачити, дихати і все образливо. Це тимчасово, але ворог може використати цей момент, щоб захопити позицію», - сказав він.

За його словами, понад 500 українських військових потребували медичної допомоги після впливу токсичних речовин на полі бою, і принаймні один солдат загинув від сльозогінного газу.

Нагадаємо, що прикордонники збили ворожий дрон, що перевозив сльозогінну гранату. Ці боєприпаси розпилюють речовину, яка впливає на дихальні шляхи.

Також російські військові збільшили кількість використання боєприпасів з отруйною речовиною на фронті. Вони використовуються, коли не можуть захопити українські окопи. Про це повідомив Дмитро Лиховій, офіцер оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія, в ефірі телемарафону.

За словами Лиховія, протягом останнього тижня російські військові майже півсотні разів здійснили наліт безпілотниками і прив'язували гранати з отруйною речовиною, такою як хлорпікрин.

Читайте також:

  • The Telegraph розповів, як українські бійці потерпають від хімічної зброї на фронті
  • Прикордонники застосували сльозогінний газ до росіян, що проривалися до Фінляндії