Росія зупинила обмін військовополонених для розхитування ситуації в Україні – ISW

Росія зупинила обмін військовополонених для розхитування ситуації в Україні – ISW

Росія намагається зловживати обміном військовополоненими, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Росія звинуватила Україну в зупинці обміну військовополоненими належним чином, посилаючись на зловживання з боку Російської Федерації щодо українських полонених.

Тетяна Москалькова, уповноважена з прав людини Кремля, заявила, що Україна є винним у зупинці обміну військовополоненими і підтвердила зобов'язання Росії підтримувати діалог з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста щодо полонених.

У листопаді 2023 року Петро Яценко, представник Українського координаційного штабу з полоненими, зазначив, що Росія раніше зупиняла обмін військовополоненими без пояснень.

Останній обмін військовополоненими між Росією та Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів.

Експерти зазначають, що Україна змушена відкрити третій табір для російських полонених через блокування з боку Росії та зростання кількості російських дезертирів.

Звіт також вказує на низку зловживань Росії щодо українських полонених, включаючи безсудові страти, використання їх як живих щитів, існування "чорного ринку" для продажу полонених воєнізованим групам Росії.

Крім того, Росія використовує українських полонених для проведення бойових дій в Україні, що порушує Женевську конвенцію про полонених.

Аналітики вбачають спробу Москалькової перекласти відповідальність за зупинку обміну військовополоненими на Україну, щоб відвернути увагу від зловживань Росії та підірвати підтримку України з боку західних країн.

Аналітики також вважають, що Кремль використовує політику обміну військовополоненими як інструмент для впливу на прийняття рішень в Україні.

Нагадаємо, що 8 лютого 2024 року відбувся 51-й обмін полоненими, у результаті якого Україна повернула 100 своїх захисників.

Також, в Україні був відкритий новий табір "Центр-3" для утримання російських полонених.

Згідно з офіційним листом від Міністерства оборони РФ, Українська журналістка Вікторія Рощина перебуває в полоні Росії.

Читайте також: