Росіяни атакували енергетичні об'єкти у семи областях: яка ситуація зі світлом

наріжені електричні дроти і зачепи електропередачі
наріжені електричні дроти і зачепи електропередачі

За останню добу, 8 вересня, російські війська напали на енергетичну інфраструктуру в семи регіонах України, включаючи Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Сумську, Харківську, Херсонську та Чернігівську області. Прес-служба Міністерства енергетики України про це повідомила.

В результаті обстрілів в Дніпропетровській та Харківській областях було відключено підстанції та споживачів, але деяку частину живлення вдалося відновити.

У Донецькій області під час нападу було вимкнуто кілька підстанцій та шахту, в якій перебувало 74 працівники. Усі вони вдалося евакуювати.

Через пошкодження повітряних ліній у Чернігівській області без електроенергії залишилися 3,1 тисячі абонентів у трьох населених пунктах.

Продовжуються роботи з відновлення електропостачання.

«Завдяки зусиллям енергетиків ситуація в енергосистемі залишається стабільною, але значні пошкодження, завдані масованими атаками, ускладнюють роботу енергосистеми. Російські війська продовжують щоденні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури», - йдеться у повідомленні.

Енергетики закликають українців економно та відповідально споживати електроенергію, особливо у пікові години з 17:00 до 22:00.

Зазначимо, що компанія ДТЕК інвестувала понад 2,1 млрд грн власних коштів у ремонт та відновлення пошкоджених теплоелектростанцій від початку 2024 року. Готуючись до наступного опалювального сезону, енергетики зосередилися на відновленні потужностей, пошкоджених під час обстрілів. Загалом за вісім місяців 2024 року ДТЕК інвестував у ремонти та відновлення теплоелектростанцій понад 2,1 млрд грн власних коштів.

Розвиток вітрової енергетики

Регіональний директор в українському підрозділі компанії Notus Energy, Олександр Подпругін, заявив, що через два роки розвиток вітрової енергетики дозволить відмовитися від графіків відключень світла. Але він попереджає, що якщо спиратися на інші види генерації, позитивні зміни можна очікувати не раніше, ніж за п'ять років. Проблема в тому, що будівництво нових вітрових електростанцій затримується через необхідність надати банкам гарантії щодо погашення позик, якими є довгострокові контракти на постачання електроенергії з великими споживачами.

Читайте також