Росіяни, ймовірно, окупували населений пункт на Донеччині – ISW

Загарбники продовжують наступ на схід від Часового Яру. Іванівське, ймовірно, під повним контролем ворога. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на свої джерела.

Позиції українських сил

10 квітня тривали позиційні бої в районі Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але зміни на лінії фронту не зафіксовані. Бої також відбувалися в районі Кислівки, Іванівки, Андріївки, Тернів, Григорівки та Білогорівки.

За геолокаційними знімками та супутниковими зображеннями видно, що з 10 грудня 2023 року по 10 квітня 2024 року російські війська втратили від 102 до 107 броньованих машин, ймовірно, через пошкодження та знищення, поблизу Тернів. Загалом, з грудня по квітень було втрачено 102 машини, з яких 9 - у грудні, 26 - у січні, 24 - у лютому, 36 - у березні та 2-7 - у перших 10 днях квітня.

10 квітня засоби масової інформації РФ повідомили, що через обстріл з боку України поблизу Кремінної загинув офіцер прес-служби Західного угруповання російських військ Євген Половодов, а ще двоє людей, що перебували з ним, були поранені.

10 квітня також були позиційні бої на північний схід від Бахмута, але змін на лінії фронту не спостерігалося. Російський блогер 9 квітня стверджував, що російські війська просунулися близько на 2 кілометри вглиб до Виїмки, але жодного візуального підтвердження цих висловлювань не отримано від ISW.

Станом на 10 квітня російські війська, ймовірно, захопили всю Іванівку і продовжують наступати на схід від Часового Яру. Згідно з геолокаційними знімками, опублікованими 10 квітня, російські війська просунулися далі на захід від Іванівки вздовж траси Т0504 (Бахмут-Часів Яр).

Російські сили також нещодавно просунулися на північний захід від Авдіївки під час позиційних боїв. За геолокаційними знімками, опублікованими 10 квітня, видно, що російські війська досягли незначного успіху на північний схід від Бердичіва (північний захід від Авдіївки).

10 квітня російські війська продовжували механізовані штурми на захід від Донецьката просунулися в цьому районі, але змін на лінії фронту не зафіксовані. Згідно з повідомленнями українського офіцера, з 8 по 9 квітня російські війська здійснили механізовані штурми біля Красногорівки (на захід від Донецька) з використанням 15 одиниць бронетехніки, включаючи БМП та Т-72, і продовжують штурм протягом роти з "десятками" людей.

10 квітня позиційні бої тривали на заході Запорізької області. Російський блогер стверджував, що російські війська незначно просунулися на північний захід від Вербового, але ця інформація не знайшла підтвердження від ISW. Бої також відбувалися поблизу Роботиного та на північний захід від Вербового.

Українські сили недавно завдали ударів по кільком російським командним пунктам під час позиційних боїв на лівому березі Херсонської області. 10 квітня Генеральний штаб України повідомив, що військові відбили наземні атаки росіян на позиції української армії поблизу Кринок на лівому березі Херсонської області.