Росіяни не повернули тіло журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в полоні

Фото журналістки Вікторії Рощиної
Фото журналістки Вікторії Рощиної

Українська журналістка Вікторія Рощина загинула в полоні Росії, але тіло її не було передано Україні в рамках обміну 18 жовтня. Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Яценко зазначив, що процес повернення тіла Рощиної все ще триває, і з російською стороною проводяться перемовини щодо цього питання.

Причини смерті журналістки залишаються невідомими, а також неясно, чи були до неї застосовані тортури. Однак, затягування процесу репатріації може свідчити про те, що російська сторона намагається приховати сліди можливого злочину, зауважує Яценко.

Раніше представник Координаційного штабу повідомляв, що Рощину готували до обміну.

Україна повернула на підконтрольну територію тіла 501 полеглого оборонця 18 жовтня.

Відомо, що Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на окупованій території, де займалася репортажами.

Журналістка перебувала на фронті з початку вторгнення, а 16 березня 2022 року була затримана представниками російської Федеральної служби безпеки. Вона перебувала у полоні у Бердянську, але 22 березня була звільнена після запису відео з запереченням претензій до російських спецслужб.

Пізніше Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані російські території. Її батьки останній раз спілкувалися з нею 3 серпня, коли вона повідомила, що пройшла прикордонні перевірки, але не розповіла, де саме знаходиться. Заяву про її зникнення родина подала українським правоохоронним органам 12 серпня 2023 року. Родина також зареєструвала справу про зникнення в СБУ, Міністерстві реінтеграції та в Офісі омбудсмена 21 вересня.

Росія визнала затримання Вікторії Рощини, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Повідомлення про це надійшло батькові журналістки 17 квітня від російського міністерства оборони. Раніше родичі Рощини звернулися до окупаційної прокуратури Маріуполя з запитом щодо її місцезнаходження.

Інформація про загибель журналістки в полоні Росії шокувала Європейський Союз, в якому вони заявили про це. Російські війська відкрито атакують українських журналістів, і вже протягом війни загинули не менше 50 представників медіа, а доля деяких залишається невідомою. Про це повідомила Національна спілка журналістів України під час британсько-українського вебінару, присвяченого річниці російської агресії.

Читайте також