Росіяни зламали «Резерв+»? Міноборони пояснило, що трапилося із застосунком

Пояснення Міністерства оборони щодо злому програми «Резерв+» російськими хакерами
Пояснення Міністерства оборони щодо злому програми «Резерв+» російськими хакерами

Міністерство оборони України підтвердило, що проросійські шахрайські групи використали колишнє альфа-ім'я чат-бота застосунку "Резерв+" для створення фейкового бота. Однак це не мало впливу на безпеку застосунку та даних українців. Про це повідомляє Міноборони.

Така заява була зроблена після поширення в мережі висловлювань експерта з кібербезпеки Костянтина Корсуна, який заявив, що чат-бот застосунку вийшов з-під контролю через можливий злам.

За його словами, цей чат-бот залишився в месенджері Telegram на пристроях українців. І через нього поширюється шкідливе програмне забезпечення, що викрадає всю інформацію з пристроїв. Така інформація нібито потрапила до проросійського хакерського угруповання.

У Міноборони зазначили, що під час запуску "Резерв+" у травні технічну підтримку користувачів здійснювали через Telegram, але після аналізу ризиків з використанням месенджера відмовилися.

Чат-бот було видалено з застосунку, альфа-ім'я бота було також видалено. Але це створило можливість для проросійських шахрайських груп, які використали колишнє альфа-ім'я для створення нового фейкового бота

Коли розсилку сторонніх файлів через цей фейковий бот виявили, Міноборони звернулося до компанії Telegram, яка його видалила.

Важливо підкреслити, що це ніяк не вплинуло на безпеку застосунку "Резерв+". Усі дані користувачів передаються до реєстру "Оберіг" винятково у зашифрованому вигляді. Сам "Резерв+" не зберігає жодних даних про користувачів

Як повідомлялося, з жовтня цього року у застосунку Міноборони "Резерв+" буде доступний сервіс рекрутингу. З цим оновленням з'являться актуальні вакансії у військових частинах ЗСУ, що дозволить користувачам швидше знаходити місце своєї майбутньої служби.

Нагадаємо, станом на 14 жовтня до центрів української армії звернулося приблизно 21 тисяча громадян. Протягом минулого тижня - 804 особи. З усіх 20 954 звернень, 5 230 осіб вже стали кандидатами до лав Сил оборони. Серед них найбільше запитів надійшло на посади водіїв, штабних працівників та операторів БпЛА.

Читайте також