Російська мова зникає з українського ринку праці – дослідження

Російська мова витісняється на ринку праці
Російська мова витісняється на ринку праці

Український ринок праці майже повністю перейшов на українську мову, висновок зроблено в результаті дослідження, опублікованого рекрутинговим порталом Work.ua.

Автори дослідження стверджують, що російської мови майже не залишилося на українському ринку праці. У жовтні 2022 року українською було складено 84% вакансій, а у жовтні 2023 року цей показник зрос до 95%. У вересні 2024 року пропозиції роботи україномовними були вже 97%, тоді як російською мовою було лише 1,5% вакансій, що є історичним мінімумом.

Проте роботодавці розміщують вакансії російською мовою в усіх регіонах України. Найбільша кількість таких вакансій є на Одещині - 5,6%, у порівнянні з минулим роком, коли їх було 11%. Вакансії, де вимагається російська мова, становлять лише 85,8% в дистанційних роботах, оскільки багато пропозицій роботи складаються англійською мовою.

Мова вакансій також залежить від галузі діяльності компаній. Найбільш українізовані вакансії зустрічаються в сферах "Сили оборони" (99,6%), "Державні організації" (99,3% вакансій українською), "Дизайн" (98,2%). У вересні цього року не було жодної вакансії, сформованої російською мовою, в цих двох галузях. Але найменш українізовані вакансії зустрічаються в неприбуткових, благодійних організаціях та в IT-сфері. Це пов'язано з великою кількістю пропозицій роботи, написаних англійською мовою.

Найчастіше українці реагують на вакансії, де вимагається знання англійської мови. Дослідники пояснюють це тим, що англомовні вакансії найчастіше пропонують вищу зарплату та можливість працювати віддалено. Порівнюючи вакансії, написані російською та українською, роботодавці, які використовують українську мову, отримують на 17% більше відгуків від претендентів на посаду.

Також спостерігається українізація резюме кандидатів. Згідно зі статистикою, у 2022 році 71% резюме були українською мовою, у 2023 році це число зросло до 88%, а в вересні 2024 року досягло 90,5%. Молодь і жінки частіше складають резюме українською мовою, а найменш українізовані резюме зустрічаються у кандидатів у віці 55+, лише 64,5% резюме цієї вікової групи є українською, зокрема, вони частіше використовують російську мову - 34%. Також варто відмітити, що ці цифри не покращилися відносно жовтня 2022 року, зауважують аналітики.

Раніше дослідники з Центру Разумкова виявили, що кількість працездатного населення в Україні знизилася на 40% проти 2021 року.

Читайте також