Російська пропаганда в ЄС викликає тривогу перед виборами в США — WP

Російські пропагандисти перед виборами в США
Російські пропагандисти перед виборами в США

У зв'язку з парламентськими виборами в Європі у червні, Москва почала активні дії. Експерти, які вивчають російську дезінформацію, помітили операцію "Двійник" (Doppelganger) в Інтернеті. Підконтрольна Москві організація створила копії сайтів легальних газет, журналів і новинних служб (включаючи Guardian і Bild), розміщувала їх під схожими доменними іменами і наповнювала російською пропагандою. Ця кампанія не є новою, оскільки Росія завжди намагалася маніпулювати громадською думкою на Заході. Але найцікавіше, що навіть після виявлення фальшивих сайтів, вони продовжують з'являтися в Інтернеті. Це становить загрозу на майбутніх виборах в Європарламент, а також на виборах президента в США, оскільки Росія намагатиметься вплинути на американську політику.

Вибори в ЄС вже зараз піднімають тривожні прапорці, оскільки розкривають перешкоди, з якими зіштовхуються уряди, науковці та громадські групи в спробі виявити російське втручання. Вони в значній мірі залежать від технологічних компаній, таких як X і Meta, щоб виявити діяльність Росії в Інтернеті. Однак, навіть з новим законом ЄС, урядові агентства і громадські групи досі не отримують достатньої інформації для оцінки російської дезінформації та втручання.

Александре Алафіліпп, виконавчий директор EU DisinfoLab, який викрив існування операції "Двійник", зазначив, що навіть після викриття ця операція продовжує діяти, що є тривожним знаком. Головне питання полягає не в тому, чи здатна Росія перемогти пропагандистську війну в Європі, а в тому, чи зможе демократія покарати винних і запобігти подібній ситуації. Якщо в Європі не вдасться зупинити російське втручання, то в інших країнах ситуація може бути ще гіршою. Особливо в США, де політика і гарантії свободи слова роблять відстеження російських витівок складним.

Джерело: ZN.UA

Читайте також