Російські хакери атакують український телекомунікаційний сектор - дослідження

Підвищений інтерес російських хакерів до українського телекомунікаційного сектору

У другій половині 2023 року російські хакери проявили великий інтерес до українського телекомунікаційного сектору. Про це повідомили у Держспецзв'язку.

Згідно з аналітичним звітом "російські кібероперації" H2 '2023, підготовленим фахівцями CERT-UA, Росія намагається зберегти свою присутність на українських об'єктах інформаційної інфраструктури. Ворог намагається утримати ініціативу, і це можна вважати ворожою ескалацією.

У період з 11 травня до 29 вересня 2023 року група хакерів UAC-0165 (Sandworm) втрутилася в системи 11 провайдерів. Це призвело до збоїв у наданні послуг доступу до Інтернету, хостингу та електронної пошти. Компанії в області телекомунікацій були попереджені про цю цілеспрямовану кампанію ще тоді. Варто зазначити, що Росія не відмовляється від використання гібридних атак, які поєднують кібернапад та ракетні удари.

"Ми можемо з високою ймовірністю віднести до гібридних атак кібератаку на найбільшого українського оператора мобільного зв'язку - компанію "Київстар", яка обслуговує 25 млн абонентів. Ця атака відбувалася одночасно з ракетними ударами в грудні, які відновилися після тривалого затишшя", - зазначено у дослідженні.