Російські хакери атакували сайт президентки Грузії

Хакерські атаки на сайти президентки Грузії та опозиційні телеканали

Офіційний сайт президентки Грузії Саломе Зурабішвілі та два грузинські телеканали, Formula та Mtavari, стали жертвами масових хакерських атак. Зламані сайти стали недоступними у результаті атак.

Сайт президентки не працює, але раніше на ньому з'явилось зображення черепа й кісток та напис "Hacked by cozy bear slava russia" ("Хакнуто Cozy Bear, слава Росії"). Однак, адміністрація президентки відмовилася коментувати цю атаку.

Телеканал Mtavari повідомив, що їхній сайт також був недоступним кілька годин, а деякі збережені дані були знищені. На сьогоднішній день телеканал Formula також повідомив про аналогічні проблеми з доступом до свого сайту.

Cozy Bear - російська група хакерів, підтримувана ФСБ Росії, яка вже була відома за віртуальними атаками на різні структури в США та у зв'язку з вибухами на штаб кандидата у президенти Барака Обами. Вважається, що їхня атака на сайти в Грузії пов'язана з панікою, що поширюється через фейкові повідомлення про бомби, які направляються з-за кордону. Служба держбезпеки Грузії стверджує, що це частина гібридної війни та перевірка міцності силових структур.

Росія - головна політична та економічна загроза для Грузії

Дослідження, здійснене Міжнародним республіканським інститутом (IRI), показало, що для 77% грузин Росія є головною політичною загрозою, а для 69% - економічною загрозою. Це свідчить про високий рівень стурбованості громадян Грузії щодо відносин з Росією.