Російські окупанти встановили новий рекорд з дезертирства

У Росії рекордна кількість вироків за дезертирство військовослужбовців

В березні цього року у військових судах Росії винесено рекордну кількість вироків за дезертирство військовослужбовців в армії РФ. За даними російського видання "Медіазона", у березні 2024 року російські військові суди засудили за дезертирство 684 людини.

Ця кількість означає, що протягом місяця судді ухвалювали близько 34 вироки за цією статтею кожного робочого дня.

Попередній рекорд було зафіксовано у лютому 2024 року, коли було засуджено 583 особи за дезертирство. Загалом за лютий до судів надійшло 718 справ про самовільне залишення місця служби, що також вважається неперевершеним результатом в історії.

Від початку «часткової» мобілізації у РФ у вересні 2022 року кількість справ про дезертирство сягнула 7,4 тис., з найбільшою кількістю випадків у Московській області - 496.

Тим часом багато затриманих дезертирів, які з'являлися перед військовим судом, отримали умовні терміни й повернулися до своїх частин або назад на фронт. Проте зростає кількість громадян РФ, які звертаються до західних країн з проханням про притулок, ухиляючись від військової служби.

Глава РФ Володимир Путін відмовився звільняти військовозобов'язаних чоловіків з армії, заборонивши їм звільнятися після «часткової» мобілізації у вересні 2022 року. Таким чином, російські солдати зобов'язані залишатися на службі на невизначений термін з мінімальними перспективами звільнення.

Нагадаємо, що Збройні сили РФ планують створити дві загальновійськові армії і тридцять з'єднань, включаючи чотирнадцять дивізій і шістнадцять бригад.

Серед цих фактів зазначимо, що лейтенант-артилерист Іван Корольов дезертував з армії РФ, нелегально перетнув кордон Литви і був затриманий прикордонниками. Він звернувся з проханням про політичний притулок в країні, мотивуючи своє рішення тим, що не хотів брати участь у кровопролитній війні.

Крім цього, в Архангельську один солдат втік з військової частини та підпалив будинок, де проживав його знайомий. Інцидент призвів до загибелі 49-річної жінки з інвалідністю та постраждання 7-річної дитини і 55-річного чоловіка.