Російські удари по енергетиці триватимуть − ISW

За даними Інституту вивчення війни (ISW), Росія намірена продовжити удари по енергетичній інфраструктурі України з метою скористатися затримками в наданні західної допомоги. Це дозволить обмежити можливості української ППО. Крім того, російські удари спрямовані на підірвання українського оборонно-промислового потенціалу.

За даними аналітиків, взимку 2023-2024 років російські удари переважно спрямовані на підприємства української оборонно-промислової бази. Удари, ймовірно, мають на меті зруйнувати енергетичну мережу і зупинити розширення ОПБ.

Окрім того, російські війська вже спричинили значні пошкодження українському сектору електроенергетики. Росія окупувала Запорізьку АЕС в березні 2022 року, захопила Каховську ГЕС в лютому 2022 року та підірвала її в червні 2023 року. Тепер до цього списку додалося значне пошкодження Дніпровської ГЕС.

Російські атаки також спрямовані на підтримку зусиль Росії по підірванню внутрішньої нестабільності в Україні та підриву довіри до українського уряду.

Аналітики вважають, що можлива наступальна операція російських сил для захоплення Харкова зіткнеться з серйозними проблемами. Поки немає ознак підготовки такої операції з боку російського агресора.

У відповідь на це Велика Британія надасть допомогу вартістю 60 млн фунтів стерлінгів, що включатиме розвідувальні безпілотники та забезпечення систем ППО.