Російські військові відповідатимуть за катування українців на Чернігівщині

Російські військові відповідатимуть за катування українців на Чернігівщині

Слідчі Головного управління Національної поліції в Чернігівській області завершили досудове розслідування стосовно двох російських військових, які організували катівню на території пилорами в Чернігівському районі. Вони утримували там захоплених цивільних українців в нелюдських умовах, катуючи їх, щоб отримати інформацію про ЗСУ та учасників АТО. 

На виконання явно злочинного наказу свого командира другий підозрюваний разом з іншими невстановленими військовослужбовцями країни-агресора впродовж декількох тижнів звозили захоплених цивільних до пилорами. У катівню доставляли як мешканців цього села, так і незаконно затриманих у навколишніх населених пунктах. Бранців утримували в промерзлому приміщенні без опалення, в антисанітарних умовах, без водопостачання і водовідведення, позбавлених будь-яких меблів для сидіння та спальних місць. Люди нерідко перебували із зав'язаними очима та руками, по декілька діб не мали можливості ані харчуватися, ані справляти природні потреби. Також вони не отримували медичної допомоги, якої потребували після перенесених багаторазових садистських допитів.

За цим фактом зловмисникам кваліфікували статті Кримінального кодексу України про порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб. 

Варто відзначити, що це не перше кримінальне провадження проти цих військових. Раніше їх обвинуватили у розстрілі трьох братів у березні 2022 року.

Читайте також: