Російський таємний флот танкерів - катастрофа, яка розгортається на очах

У виданні Politico з'явився матеріал, у якому говориться про проблему тіньового флоту, який перевозить нафту для Росії. Оскільки західні санкції обмежили торгівлю російськими товари і заборонили страхування російських нафтових поставок, компанії звертаються до старих танкерів без страховки та міжнародної сертифікації.

Такі судна, як правило, не проходять технічний огляд і вимикають свої системи автоматичної ідентифікації, щоб уникнути виявлення. Це створює значний ризик для безпеки навігації та навколишнього середовища. Такі танкери зазнають аварій, пожеж, зіткнень та розливів нафти, що призводить до величезних витрат для комерційних компаній та підвищення ризику для законослухняних суден.

За даними SP Global, більшість нафтових танкерів такого типу не мають ідентифікованого власника і є високим ризиком. Підраховано, що в середньому 12 таких суден щодня перетинають норвезькі води. Проблема зростає, оскільки кількість тіньових суден швидко зростає і старіє, що призводить до збільшення аварій.

Уряди та компанії можуть вимагати компенсацій від Росії для відшкодування витрат, які вони понесли через дії тіньових суден. Також вони можуть заборонити таким суднам перетинати свої води, оскільки мають право контролювати рух суден у своїх водах. Для того, щоб ця проблема була вирішена, важливо спільними зусиллями зупинити дії небезпечного темного флоту.

Переклад Gazeta.ua