Розстріл українських військовополонених у Кринках: Київ звернувся в ООН та Червоний Хрест

Україна звернулася до ООН та МКЧХ у зв'язку з розстрілом полонених українських військовослужбовців

7 квітня в мережі з'явилося відео, на якому росіяни розстрілюють трьох беззбройних українських військовослужбовців. Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, повідомив, що Україна звернулася з офіційними листами до ООН та МКЧХ, щоб задокументувати цей факт.

Згідно зі словами Лубінця, розстріл стався біля села Кринки на Херсонщині: "На відео видно, що троє українських воїнів беззбройні лежать у рівчаку, а російські окупанти умисно їх розстрілюють". Він підкреслив, що вбивство полонених є порушенням Женевської конвенції та тяжким міжнародним злочином. Лубінець вважає, що такі випадки є системною практикою ворога.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини також звернувся до ООН та МКЧХ з офіційними листами, щоб документувати порушення РФ міжнародного гуманітарного права. Він наголосив, що це має стати доказовою базою для трибуналу над злочинцями. Лубінець закликав світову спільноту не дозволяти Росії приховати сліди воєнних злочинів, оскільки "воєнні злочини не мають строку давнини".

Відео розстрілу поширили в мережі 7 квітня. На ньому видно, як російський військовослужбовець кілька разів стріляє у нерухомих українських воїнів. Інцидент стався поблизу села Кринки в Херсонській області.