Розстріл військових в Авдіївці: Україна звернулась до ООН і Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликав ООН та МКЧ зфіксувати воєнний злочин російських загарбників

Оповідання уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця у Telegram, закликає Організацію Об'єднаних Націй та Міжнародний комітет Червоного Хреста зфіксувати факт скоєння російськими загарбниками військового злочину й з'ясувати обставини розстрілу українських військовополонених в Адвіївці.

Умови виходу українських захисників з Адвіївки включали безперервне бомбардування ворожою армією, зокрема, обстріли евакуаційних маршрутів та автомобілів. Попри евакуацію деяких важко поранених і загиблих військовослужбовців, наступ окупантів ускладнив повторення спроби евакуації.

«Через повне оточення опорного пункту «Зеніт», командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною», - повідомив Лубінець.

За словами Лубінця, проходив діалог щодо надання допомоги українським важко пораненим без зброї, згідно з міжнародними законами та правилами ведення військовополонених.

«Окупанти повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі – обміняти. Наші військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя», – зазначив Лубінець.

Вороже відео, що показує наслідки цих домовленостей, показує розстріл українських захисників російськими солдатами.

Сім'ї захисників, які визнали загиблими, впізнали їх на ворожих відео. Поки не було підтвердження інформації щодо шостого бійця. Лубінець негайно надіслав листи до МКЧ й ООН з метою зфіксувати цей воєнний злочин і з'ясувати всі обставини. Лубінець закликав світ об'єднатися та посилити тиск на Росію, оскільки для них не існує законів чи домовленостей - росіяни розуміють лише силу.

Національне командування ЗСУ оголосило, що вийшли з Адвіївки, щоб уникнути оточення, зберегти життя та здоров'я військовослужбовців.

Російські окупанти розстріляли шістьох полонених захисників на позиції Музей (Зеніт) в Адвіївці, під час відходу українських військ.