500-річні ліси і чорничні галявини: чим дивує найдовша полонина Карпат

Полонини Карпат стають одним з найпопулярніших маршрутів серед туристів. Восени вони вражають красою не менше, ніж влітку.

Одна з найпопулярніших і найвпізнаваніших Боржава. Її назва на слуху, хоча не менше красиві Григорівка, Шешурська, Кукул, Озірна, Рунає. Але Боржава на першому місці, бо найдовша 50 км, пише woodhotel.

Краса Боржави у її незвичній ландшафтній композиції. Розташовані півмісяцем гори являють собою мальовничий каскад вершин Гемба, Стій, Високий Верх, Магура-Жиде, Граб, Кук, Іволове, Плай, Темнатник. Найвища з них гора Стій, 1681 метр. За один день при хорошому темпі можна підкорити дві, а то й три вершини.

Про ліси

Карпатський ліс це щось особливе. Нижній ярус гірських схилів рясно вкритий лісами. Причому непростими, а буковими. Праліси це унікальні місця, яких на планеті залишилося не так вже й багато. Такого величного статусу набувають деревостани, які від часів своєї природної появи (а це мільйони років) не зазнали руйнівного втручання людини. Їх ніхто масово не проріджував, штучно не формував, не "розчищав" простір від повалених дерев і сухостою, не відновлював. Тут усе народжувалося, жило сотні років і поступово відмирало.

Деяким боржавським букам понад 500 років, а заввишки вони до 50 метрів.

Тож вирушайте до рідних Карпат, щоб на власні очі побачити неповторну полонину. Жителям мегаполісів радимо бути обережними. Якщо маєте проблеми з тиском чи судинами і не маєте досвіду перебування в незайманих гірських лісах, радимо подбати про аптечку.

Смачна полонина

Ліси насичують ваші легені киснем, а душу захватом, однак шлунок на цьому етапі ще залишається голодним. І тут дуже доречними стають чорничники, які формують наступний після лісів ярус гірської рослинності. Просування вгору стає дуже смачним дійством. Ласувати чорницею, лохиною, брусницею найприємніше прямо з кущів.

Прискорити підйоми і спуски можна джипами або квадроциклами. Останніми легко навчитися керувати прямо на місці.

Де зупинитися

Для гірського відпочинку на Закарпатті туристи зазвичай обирають одну з трьох найбільш розкручених локацій Воловець, Пилипець, Ізки. Рекламу цим невеличким селам і селищам зробила сама природа і вдале географічне положення неподалік Гемби і Магура-Жиде вершин з розвинутою гірськолижною інфраструктурою. І мало хто знає, що між Воловцем і Пилипцем розташоване село Гукливий із затишним Дерев'яним котеджем.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Головна принада будинку це сама Боржава. Садиба розташована на краю села, у підніжжя гірського масиву. За кілька метрів від будинку тече гірська річка Гукливчик. Тут же, біля двору, починається той самий буковий ліс. Варто зробити кілька кроків і ви опиняєтеся поза часом і простором.

Карпати неймовірної краси місце, де кожен може відчути унікальність та незвичайність української природи. Тут створено велику кількість заповідників, але одним із найвідоміших є Карпатський біосферний заповідник. Він об'єднує території Рахова, Тячіва, Хуста та Берегового. Ці райони і створюють великий масив з унікальною природою, фауною та оригінальними маршрутами подорожі.

Перш ніж вирушити в незабутню подорож необхідно все ретельно спланувати. Бажано придбати білети на потяг заздалегідь, вибрати оптимальну дату і зібрати особисті речі.