Адвокат: в Україні є суспільний запит на покарання осіб, які ухиляються від мобілізації

Юрист Дмитро Бузанов стверджує, що суди дедалі частіше ухвалюють реальні вироки за ухилення від мобілізації, аніж призначають умовне покарання. Таку думку він висловив у коментарі «Главкому» щодо вироків апеляційних судів.

«Це пов’язано з тим, що у разі ухвалення вироку із звільненням від відбування призначеного покарання, людина формально не підлягає призову на військову службу – «отримує відстрочку» на період встановленого іспитового строку. Адже на неї покладаються відповідні обов’язки: не змінювати місце проживання, періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, інше», – зауважив адвокат.

Разом із тим, як зазначив Бузанов, існує суспільний запит на покарання осіб, які ухиляються від мобілізації. При цьому держава в особі судової влади, діючи з чітким дотриманням кримінального закону, не може задовольнити цей запит.

«Тому деякі судді піддаються настроям громадськості та ігнорують під час ухвалення обвинувального вироку підстави для звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням, передбачені статтею 75 Кримінального кодексу (звільнення від відбування покарання з випробуванням)», – підкреслив правник.

Закінчується усе тим, резюмує адвокат, що суд не звільняє людину від відбування покарання, навіть у випадках, коли людина дійсно опинилася в обставинах, які спонукали ухилитися від призову, і при цьому визнає свою вину.

Нагадаємо, протягом 2023 року вироки за ухилення від мобілізації отримали 1257 українців: обвинувачені одержали як умовні, так і реальні терміни позбавлення волі. 

За час вторгнення апеляційні суди скасували майже 30 вироків і відправили ухилянтів до колоній

Також Нацполіція повідомила, скільки відкрито кримінальних справ через ухилення від мобілізації.

Читайте також:

  • «Хай воює той, хто бажає»? Пригоди ухилянтів, які дійшли до Верховного суду
  • Санкції для дітей ухилянтів? Партія президента визначилася з позицією
  • Нардепи пропонують збільшити покарання ухилянтам, які втекли за кордон