Електронні цигарки теж шкодять оточуючим

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 200 тис. людей щорічно вмирають через вплив тютюнового диму на роботі.

Близько 700 млн дітей вдихають повітря, що забруднене тютюновим димом. Електронні пристрої для куріння теж є небезпечними для оточення. Про це повідомив Центр громадського здоров'я.

Пасивні курці мають на 25-30% вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань і респіраторних хвороб, зокрема, ішемічної хвороби серця і раку легень.

Подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння утворюють бічні, або вторинні аерозолі тобто те, що курець видихає у навколишнє середовище.

Вторинний аерозоль містить:

ацетальдегіди і формальдегіди;

летючі органічні речовини;

нікотин;

важкі метали.

Все це має токсичний вплив на здоровʼя людини. До того ж нікелю і хрому e такому аерозолі більше, ніж у димі від звичайних сигарет.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Держпродспоживслужба нагадала про норми закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Забороняється куріння, вживання і використання тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

у ліфтах і таксофонах;

приміщеннях і на території закладів охорони здоров'я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту ;

приміщеннях закладів ресторанного господарства, об'єктів культурного призначення, органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

у приміщеннях гуртожитків;

на дитячих майданчиках;

у місцях загального користування житлових будинків;

у підземних переходах;

у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

на вокзалах і станціях;

на зупинках громадського транспорту.

Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. Тютюновий дим містить понад 7 тис. хімічних елементів. З яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Захворіти на туберкульоз можуть ті, хто мають шкідливі звички зокрема тютюнопаління, повідомило Міністерство охорони здоров'я.