Електронні цигарки теж шкодять оточуючим

200 тис. людей вмирають через вплив тютюнового диму на роботі

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно вмирають 200 тис. людей через вплив тютюнового диму на роботі.

Центр громадського здоров'я повідомив, що близько 700 млн дітей вдихають повітря, що забруднене тютюновим димом, а також небезпечні для оточення є електронні пристрої для куріння.

Ризики для пасивних курців

Особи, які пасивно курять, мають на 25-30% більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань і респіраторних хвороб, зокрема, ішемічної хвороби серця і раку легень.

Подібно до звичайних сигарет, електронні пристрої для куріння утворюють бічні аерозолі, які курець видихає у навколишнє середовище.

Такі аерозолі містять ацетальдегіди, формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоров'я людини. В аерозолі від електронних пристроїв більше нікелю і хрому порівняно з аерозолем від звичайних сигарет.

Законодавчі норми щодо куріння

Держпродспоживслужба нагадала про законодавчі норми щодо куріння, згідно з якими заборонено куріння і вживання тютюнових виробів на різних місцях:

  • у ліфтах і таксофонах;
  • у приміщеннях закладів охорони здоров'я, навчальних закладів, спортивних споруд та інших;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства, культурних об'єктів, державних установ та інших;
  • у приміщеннях підприємств, готелів, гуртожитків та інших;
  • на дитячих майданчиках, в житлових будинках, підземних переходах, в транспорті загального користування та інших місцях;

Негативний вплив тютюнового диму

Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. В тютюновому димі міститься понад 7 тис. хімічних елементів, з яких щонайменше 250 токсичні, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що туберкульоз може розвинутись у осіб з шкідливими звичками, зокрема з тютюнопалінням.