Назвали альтернативу цукеркам

Альтернативою цукеркам можуть бути родзинки.

У помірних кількостях родзинки є здоровими конкурентами кондитерських виробів. Про це пише портал "Знаїмо".

Родзинки отримують із ягід винограду шляхом його висушування на сонці або в сушарці.

Вони природно солодкі, містять багато фруктози та калорій, але одночасно відрізняються високим вмістом харчових волокон (клітковини), вітамінів і важливих мінералів, як залізо.

Ці висушені ягоди допомагають кращому травленню, запобігають запорам, сприяють підвищенню рівня заліза та збереженню міцності кісток, зниженню ризику раку і серцевих захворювань.

Поживна цінність

Родзинки не містять жиру та холестерину. Водночас наповнені антиоксидантами, мінералами і є чудовим джерелом клітковини.

Цукор і калорії

Сто грамів родзинок містить близько 299 калорій і 59 грамів цукру, переважно за рахунок фруктози.

Для порівняння, банка солодкої газованої води об'ємом 330 мл містить близько 150 калорій і 33 грами цукру, залежно від марки. Тому родзинки досить калорійні і їх іноді називають природними цукерками.

Висока кількість цукру та калорій є досить типовою для сухофруктів, тому важливо стежити за тим, скільки родзинок ви їсте за один прийом - бажано обмежуватися двома столовими ложками (близько 30 грамів).

Для спортсменів, які тренують витривалість, родзинки є чудовою альтернативою дорогим спортивним енергетичним снекам. Вони є швидким джерелом вкрай необхідних вуглеводів і допомагають підвищити продуктивність.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Клітковина

Сто грамів родзинок має 3,7 грами харчових волокон (клітковини), або приблизно від 10 до 24% щоденної потреби людини, залежно від віку і статі.

Клітковина сприяє кращому травленню.

Також вона допомагає довше залишатися ситими, оскільки уповільнює спорожнення шлунку.

Клітковина відіграє певну роль й у контролі рівню холестерину. Відомо, що харчові волокна знижують рівень холестерину "поганого" типу ліпопротеїнів низької щільності.

Залізо

Родзинки є хорошим джерелом заліза. У 100 грамах міститься приблизно 10% від рекомендованої щоденної кількості для більшості дорослих жінок і 15% для дорослих чоловіків.

Залізо важливе для утворення еритроцитів і допомагає їм переносити кисень до клітин тіла. Споживання достатньої кількості цього мінералу запобігає залізодефіцитній анемії.

Кальцій і бор

У 100 родзинок є близько п'яти відсотків щоденної потреби у кальції. Цей мінерал необхідний для здорових і міцних кісток.

Особливо корисні родзинки для жінок у менопаузі: кальцій допомагає запобігти розвитку остеопорозу, захворювання, що характеризується втратою кісткової маси, яке зазвичай відбувається із віком.

Крім того, родзинки містять велику кількість мікроелемента бору. Бор взаємодіє з вітаміном D і кальцієм, щоб зберегти кістки і суглоби здоровими. Він також відіграє важливу роль у лікуванні остеопорозу.

Антиоксиданти

Родзинки є винятковим джерелом природних хімічних речовин (фітонутрієнтів), таких як феноли та поліфеноли. Вони вважаються антиоксидантами, що допомагають видалити вільні радикали з крові та запобігають пошкодженню клітин і ДНК. Вільні радикали, зокрема, призводять до серйозних захворювань, як рак, хвороби серця та інсульт.

Антимікробні сполуки

У дослідженні 2009 року виявили, що родзинки містять фітохімічні речовини, що сприяють здоров'ю зубів і ясен. Це олеанолева, лінолева та ліноленова кислоти, що знешкоджують бактерії у ротовій порожнині, які призводять до карієсу.

Іншими словами, вживання родзинок замість солодощів може зберегти вашу посмішку здоровою.

Родзинки у харчуванні

Родзинки можна їсти окремо або додавати в різні страви. Найчастіше родзинки їдять у печиві, кексах чи іншій випічці, у гранолі, з йогуртом або вівсянкою. Також вони стануть гарним доповненням до салату, плову і навіть пасти зі шпинатом та квасолею.

Попри невеликий розмір, родзинки наповнені багаті корисними речовинами - клітковиною, вітамінами та мінералами.

Вони містять достатню кількість цукру, щоб зарядити енергією, і є чудовим доповненням до здорового харчування для більшості людей.

Звичайно, як і для будь-яких сухофруктів, надмірне споживання родзинок може бути нездоровим через високий вміст цукру та калорій.

Вживання дитиною великої кількості солодощів може стати проблемою. Але є декілька простих прийомів, які дозволять цього уникнути.

Міністерство охорони здоров'я порадило батькам, як дитині уникнути ожиріння.

Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.