Оренда житла у Німеччині: що потрібно знати біженцям з України

Великомасштабний військовий конфлікт змусив деяких українців переселитися за кордон. Одним із популярних напрямків стала Німеччина, де біженці часто орендують житлові приміщення, оплачуючи оренду самостійно або за сприяння центру зайнятості. Однак не всі переселенці знайомі з особливостями орендних відносин у цій країні. Наприклад, наймач має право вимагати зниження орендної плати на період усунення орендодавцем виявлених дефектів.

Про права та обов'язки квартиронаймачів у Німеччині розповідає ukrainskagazeta.de.

Відповідно до договору, наймач зобов'язаний утримувати приміщення, що орендується, у належному стані. Однак, якщо з'являються пошкодження або неполадки не з вини мешканця, їх усунення лежить на відповідальності орендодавця.

До поширених несправностей належать проблеми з опаленням, негерметичні вікна, несправні двері, пліснява, засмічення стоків. Часто виникають суперечки з приводу цвілі – власник може стверджувати, що це пов'язано із недостатнім провітрюванням. У разі наймач повинен довести іншу причину.

Якщо орендодавець не усуває істотних дефектів, наймач має право вимагати зниження орендної плати на цей період.

Допомога Німеччини Україні

Підстави зниження плати

Якщо квартиронаймач виявляє несправність, він повинен негайно повідомити про це власника приміщення. Наймач може вимагати зменшення орендної плати до усунення дефекту, однак орендодавець не зобов'язаний на це погоджуватися.

Розмір знижки визначається індивідуально у кожному конкретному випадку. Наприклад, якщо найбільша кімната квартири не може бути використана протягом місяця, наймач може вимагати зниження близько 30% щомісячної плати.

Розірвання договору

Власник має право розірвати орендний договір без попередження лише за наявності вагомих підстав, наприклад, значної заборгованості з оплати чи інших серйозних порушень із боку наймача.

Якщо наймач відмовляється звільняти приміщення після сповіщення про виселення, це може бути здійснено примусово за рішенням суду або після закінчення відведеного строку (зазвичай 3 тижні).

Орендодавець також може легко припинити договір оренди, однак він має чітко пояснити мету розірвання.

У разі спорів між наймачем і орендодавцем справа розглядається в судовому порядку.

Оренда квартир в Україні, Київ, Дніпро, Одеса, Львів

Права наймачів на приватність та гостей

До основних прав квартиронаймачів належить право приймати гостей. Закон про місце проживання передбачає, що після укладення договору та отримання ключів власник не може входити до приміщення без згоди наймача.

Крім того, орендодавець зобов'язаний передати квартиронаймачеві всі наявні ключі від об'єкта, що орендується. Однак власник має право проводити огляд приміщення раз на 1-2 роки за погодженням з наймачем. 

Згідно з правом на відвідування, квартиронаймачі можуть приймати гостей у будь-який час за умови дотримання правил, встановлених для даного будинку.

Утримання домашніх тварин

Якщо у договорі оренди відсутні спеціальні положення про утримання домашніх тварин, зазвичай допускається утримання дрібних вихованців на кшталт рибок чи хом'яків.

Стосовно собак та котів орендодавець самостійно приймає рішення про дозвіл чи заборону їх утримання наймачем.

Повернення заставної суми

Важливим пунктом договору оренди є внесення застави (депозиту) за приміщення, що орендується. Наймач має право на повернення цих коштів за відсутності завданих збитків майну власника. 

При розірванні договору з боку наймача та переїзді в інше місце орендодавець зазвичай має строк від 3 до 6 місяців для повернення депозиту за дотримання наступних умов: належне розірвання договору, повернення приміщення відповідно до умов договору та відсутність заборгованостей з орендної плати або експлуатаційних витрат.

Раніше ми повідомляли,  скільки коштуватиме оренда житла в Німеччині.