Перемога буде єдиним вірним шляхом України до миру

Думки у виданні Foreign Affairs генсека НАТО 2009-2014 років і прем'єр-міністра Данії 2001-2009 років Андерса фог Расмуссена та глави Офісу президента Андрія Єрмака

У Брюсселі лідери ЄС 14 грудня прийняли історичне рішення розпочати переговори з Україною про вступ. Для мільйонів українців це був момент надії на світле майбутнє після років війни та лихоліття. Меседж був чітким - Україна в серці Європи.

Це бачення майбутнього України не могло не відрізнятися від того, яке того ж дня описав у Москві Володимир Путін. Відповідаючи на заздалегідь відібрані запитання журналістів і обраних громадян, він під час телевізійної пресконференції наполягав, що політичні та військові цілі Росії не змінилися з початку війни. Росія не зацікавлена в мирі, заявив він, а лише в підкоренні України. Справа Путіна демонструє реальність Росії - режим, побудований не на демократичній легітимності, а на брехні та мілітаристському націоналізмі, і уряд, який покладається на зовнішні війни, таким чином відвертає увагу від внутрішніх недоліків.

У той час як Путін наполягає на тривалій війні, президент Володимир Зеленський працює над стабільним миром. Оскільки наслідки російського вторгнення глобальні, від різкого зростання цін на енергоносії до дефіциту їжі у світі, українські чиновники співпрацювали з колегами з понад 80 країн, щоб реалізувати українську "формулу миру" - план із 10 пунктів, який вперше запропонував Зеленський у листопаді 2022 року. 14 січня радники лідерів цих країн з питань національної безпеки вчетверте зберуться в швейцарському Давосі, щоб продовжити розробку основи для тривалого та всеосяжного миру. Віримо, що всі цивілізовані країни світу підтримають це починання.

Поки Путін керує, Росія завжди загрожуватиме не лише Україні, а й безпеці всієї Європи

Поки Путін керує, Росія завжди загрожуватиме не лише Україні, а й безпеці всієї Європи. Тому для демократичного світу життєво важливо забезпечити вільну та незалежну Україну. Для цього вона має запровадити архітектуру безпеки, необхідну для стримування мілітаристської та імперіалістичної Росії. Якщо Путін побачить, що Захід бере на себе рішучі зобов'язання щодо України через військову допомогу, вступ в ЄС і членство в НАТО, то врешті зрозуміє, що не зможе пережити Київ. Лише тоді є можливість міцного миру.

Для досягнення міцного миру Україні необхідно перемогти Росію на полі бою та відновити свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів. Протягом двох років ЗСУ героїчно протистояли варварській навалі Росії. Добре використовуючи надану Заходом зброю, їм вдалося повернути більше 50% території, захопленої РФ з лютого 2022 року. А постачання сучасних систем ППО знизило ефективність жорстоких хвиль російських безпілотних і ракетних атак по українських містах. Україна буде вічно вдячна за підтримку, яку демократичний світ виявив у найтяжчі для країни години.

Попри ці успіхи, Росія ще не скоро припинить свою загарбницьку війну. Її генерали продовжать демонструвати повну зневагу до життя своїх власних сил, посилаючи десятки тисяч на смерть у війні за вибором Путіна. Російські та північнокорейські ракети і дрони іранського виробництва продовжать націлюватися в українську цивільну та критичну інфраструктуру.

Поразка України означала б початок розпаду міжнародної системи безпеки

Якщо військова підтримка України послабиться, наслідки будуть жахливими для Європи та решти світу. Якщо Путіну дозволять досягти будь-якої з його цілей в Україні, він не зупиниться на досягнутому. Росія буде ще більше погрожувати своїм сусідам, від Молдови до країн Балтії, і дестабілізуватиме Землю. Інші регіональні та глобальні сили візьмуть до уваги його успіх і використають схожу тактику для досягнення своїх цілей. Поразка України означала б початок розпаду міжнародної системи безпеки. Невпевненість у собі на Заході призведе до згубних рішень. Історія показує, що умиротворення диктаторів не веде до миру, а лише породжує майбутні конфлікти. Тому важливо, щоб союзники України у 2024 році посилили свою підтримку та показали, що "скільки потрібно" таки означає "скільки потрібно".

Ця філософія лежала в основі "Київського договору безпеки", співавторами якого ми стали в 2022 році. Цей план виклав ключові принципи низки довгострокових гарантій безпеки, які Україні потрібні від союзників, щоб виграти війну та запобігти майбутній російській агресії. Договір став основою для спільної декларації підтримки України, яку країни "Великої сімки" ухвалили на полях саміту НАТО в Литві в липні минулого року. На сьогодні 32 країни підписали цю декларацію та проводять консультації щодо двосторонніх угод з Україною. Ці угоди забезпечать українським силам зброю, необхідну для перемоги над Росією на полі бою. Зобов'язання щодо захисту України в довгостроковій перспективі спростовують наратив Путіна, що підтримка Заходом України слабшає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Спираючись на свої економічні та демографічні переваги, Росія сподівається перемогти Україну у війні на виснаження. Тому українська перемога залежить від кращого використання економічної і промислової могутності демократичного світу, який затьмарює Росію та її союзників. Європейські країни, зокрема, мають підготувати свою оборонну промисловість, щоб вони могли ефективно допомогти Україні виграти цю війну. Для цього вони повинні запропонувати багаторічні контракти на зброю, а також гарантії, щоб дати оборонним компаніям впевненість, необхідну для збільшення виробництва.

Україна також потребує підтримки союзників у розвитку оборонної промисловості. Разом Захід може значно перевершити Росію. Потрібно лише показати політичну волю, щоб Путін зрозумів, що його війну неможливо виграти, і що російські війська будуть витіснені за межі міжнародно визнаних кордонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Також вкрай важливо розпочати створення структур, які гарантуватимуть, що Росія більше ніколи не зможе загрожувати безпеці Європи. Просування України на шляху до членства в ЄС має важливе значення, бо забезпечує політичну та фінансову основу для відновлення і відбудови України. Квітуча Україна, яка є частиною ЄС, може стати оплотом проти автократичної та агресивної Росії. Ідеологічно успішна та динамічна демократія також буде сильним докором автократичного правління Путіна.

Членство також принесе Україні додатковий рівень безпеки через положення про взаємну оборону, включене в договори, які регулюють діяльність ЄС. У цьому пункті зазначено, що "якщо країна-член стала жертвою збройної агресії на її території, інші країни-члени зобов'язані дати допомогу всіма доступними засобами". Загроза прямої відповіді членів ЄС на майбутню російську агресію проти України була б потужним фактором стримання.

Вступ України в НАТО залишається найкращим способом встановлення тривалого миру та безпеки в Європі

Довгострокові гарантії безпеки та членство в ЄС значною мірою допоможуть захистити Україну, але не можуть замінити статтю 5 установчого договору НАТО, яка вимагає від членів розглядати збройний напад на одного з них як напад на всіх. Вступ України в НАТО залишається найкращим способом встановлення тривалого миру та безпеки в Європі. На пресконференції 14 грудня Путін заявив, що РФ почала вторгнення, бо Україна збирається вступити в НАТО. Але вірно зворотне - Росія змогла вторгнутися в Україну лише тому, що на неї не поширювалася стаття 5 НАТО.

Якщо наприкінці війни Україна залишиться в "сірій зоні" між Росією та НАТО, це буде рецептом подальшої нестабільності та російської агресії. Це реальність, яку швидко визнали Фінляндія і Швеція. Після вторгнення в лютому 2022 року обидві побачили, що перед обличчям імперіалістичної Росії нейтралітет більше не є варіантом, і лише членство в НАТО може гарантувати їхній суверенітет. Те саме стосується України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

На саміті НАТО в липні 2023 року члени НАТО оголосили, що запрошення Україні приєднатися до Альянсу дадуть лише після виконання невизначених умов. Україна сподівалася на щось конкретніше. Якщо Путін вірить, що Україні дозволять приєднатися до НАТО лише після закінчення бойових дій, це дає йому стимул продовжувати війну нескінченно довго. Але якщо Україну запросять приєднатися до Альянсу заздалегідь, це може змусити його зупинитися.

Хоча саміт у Вільнюсі не дав Україні чіткого шляху до членства в НАТО, були позитивні зрушення. Члени погодилися дозволити Києву пропустити ПДЧ - частину традиційного процесу вступу, за яким країни подають щорічні звіти про прогрес за різними показниками, пов'язаними з безпекою. Цей виняток, який також дали Фінляндії і Швеції, має прискорити остаточний вступ України. У Вільнюсі також відбулося перше засідання новоствореної "Ради Україна-НАТО", яка вже працює над приведенням ЗСУ у відповідність до стандартів Альянсу.

На цьогорічному саміті НАТО у Вашингтоні у липні лідери Альянсу наблизили б світ до миру, щиро підтримавши членство України

Проте на цьогорічному саміті НАТО у Вашингтоні у липні лідери Альянсу наблизили б світ до миру, щиро підтримавши членство України. Пора запросити Україну в НАТО. Це не означає, що вона стане членом миттєво, але це дасть Путіну недвозначне повідомлення, що його війна вже програна.

Переклад Gazeta.ua