Підвищення акцизів: що буде з цінами на АЗС і чи чекати на бензин по 80 гривень

Підвищення акцизів: що буде з цінами на АЗС і чи чекати на бензин по 80 гривень

Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн заявив, що після підвищення акцизів на паливо з 1 липня ціни на бензин і дизель не досягнуть позначки 60 грн/л, а тим більше не підвищаться до 80 грн/л, як стверджують деякі експерти. .

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Куюн зазначив, що у травні почалося зниження цін на нафту, і за місяць дизельне паливо втратило понад 2 грн/л, а на деяких АЗС його вартість опустилася нижче за 50 грн/л. Експерт також висловив сподівання, що найближчим часом почне знижуватись ціна на бензин.

Куюн порівняв розмір підвищення акцизів на бензин (1,5 грн/л) та дизель (2 грн/л) із звичайними ринковими коливаннями, на які зазвичай ніхто не звертає уваги. Він також зазначив, що у березні-квітні паливо подорожчало на 5 грн/л, але це майже нікого не хвилювало.

Щодо впливу підвищення акцизів на ціни на харчові продукти, експерт пояснив, що за поточної вартості пального зростання цін на кілометр пробігу становитиме лише 20 коп., що навряд чи суттєво вплине на кінцеву вартість товарів.

Куюн також спростував твердження про "смерть" ринку автогазу після підвищення акцизів. На його думку, навіть за зростання ціни на автогаз до 55% вартості бензину, їздити на цьому паливі залишиться вигідно, хоча й не настільки, як раніше.

Також він назвав маніпуляцією заяви про "кінець світу" через підвищення акцизів на паливо та закликав не піддаватися паніці.

Додамо, раніше ми повідомляли, що АЗС знову  почали підвищувати ціни  на бензин, дизельне паливо та автомобільний газ.

Читайте также: